ma.gurushealth.ru

Загубите на топлина. протокот на крв во кожата регулатива размена на топлина

повеќе топлина, произведени од страна на телото, е формирана во длабоко наоѓа органи, особено на црниот дроб, мозокот, срцето и скелетните мускули за време на вежбање. Потоа, оваа топлина се пренесува од кожата длабоко вкоренета органи и во животната средина. Брзината на пренос на топлина е главно детерминиран од два фактори: (1) стапката на која топлината се пренесува од местото на нејзиното формирање во длабоко вкоренета структури на телото ( "јадрото" на телото) да kozhe- (2) на брзината сили на топлина медиум околните кожата.
Ќе почнеме со дискусија на системите за изолација "јадрото" на телото од површината на кожата.

Кожа, субкутано ткиво а особено поткожното масно ткиво акт слој заедно како тело од изолационен материјал. Тоа е особено важно е улогата на масти како топлинска спроводливост е само 1/3 од топлинска спроводливост на други ткива. Во отсуство на протокот на крв од загреан внатрешните органи на кожата на својата изолациски својства на здраво машко тело е околу 3/4 од изолационен капацитет на облека. Кај жените, изолациски својства на поткожното ткиво се поизразени.

изолација својства поткожното ткиво Тие се ефикасен начин за одржување на нормален внатрешната температура "јадрото" на телото, овозможувајќи им на температурата на кожата различна од температурата на околината.

загубата на топлина

крвните садови формираат широка мрежа во поткожното слој. Особено е важно да се на широко венски плексус, кои добиваат крв од капилари на кожата. Тие се изразени во повеќето делови од телото, како што се рацете, нозете и ушите, каде што влезе крв венскиот плексус на малите артерии директно преку артериовенски анастомози, во која добро дефинирани мускулниот слој.

интензитет протокот на крв во венскиот плексус на кожата многу брзо може да се менува од речиси нула на ниво од над 30% од вкупниот срцева работа. Високата стапка на проток преку кожата, го прави возможно да се спроведе ефикасно топлина од длабоките делови на телото на кожата. Спротивно на тоа, намалување на протокот на крв во интензитетот низ кожата може значително да го намали teploprovedenie од јадрото на телото.

Бројката покажува квантитативни ефект температура амбиент за спроведување на топлина од длабоко региони на телото на површината на кожата, а потоа - растојание за пренос на топлина со откривање на зголемување на топлина речиси 8 пати на максимална експанзија на садови, за разлика од кога максималната spasmatic садови.

Како резултат на тоа, кожата е ефикасен регулатор - "топлина зрачи" и кожен протокот на крв е важен механизам за пренос на топлина од "јадрото" на телото на кожата.

регулатива teploprovedeniya на кожата со помош на симпатичкиот нервен систем. Teploprovedenie на кожата, врши во крвта е регулирано од страна на степенот на изграденост на артериоли и arteriove noznyh анастомози-вршење на крв во кожата на венските синуси. Вазоконстрикција е регулирано речиси целосно симпатичкиот нервен систем, како одговор на температурни промени во длабочина на телото и на промената на температурата на околината. Ова ќе се дискутира понатаму во врска со регулирање на хипоталамусот во температурата на телото.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Испарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телотоИспарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телото
Проценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикцијаПроценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикција
Температура потопување. Методи за загревање на гас вдишуваат од страна на нуркачТемпература потопување. Методи за загревање на гас вдишуваат од страна на нуркач
Набљудување на топлинска состојба на нуркач. Адаптација на организмот на ладна водаНабљудување на топлинска состојба на нуркач. Адаптација на организмот на ладна вода
Термичка заштита на кинење ѕвона. Топлина проблеми хипербарична срединаТермичка заштита на кинење ѕвона. Топлина проблеми хипербарична средина
Фактори кои влијаат на новороденче загубата на топлина. Од она што супер бебиња?Фактори кои влијаат на новороденче загубата на топлина. Од она што супер бебиња?
Нормална телесна температура. Регулирањето на телесната температураНормална телесна температура. Регулирањето на телесната температура
Зрачење топлина. Реакција на хипотермијаЗрачење топлина. Реакција на хипотермија
Хипоталамусот терморегулација. thermoreceptorsХипоталамусот терморегулација. thermoreceptors
Студената вазодилатација. Заштеда на топлина поткожното масно ткиво,Студената вазодилатација. Заштеда на топлина поткожното масно ткиво,
» » » Загубите на топлина. протокот на крв во кожата регулатива размена на топлина