ma.gurushealth.ru

Од дневните потреби за витамини. Физиологија и метаболизмот на витамин

витамини се органски материи потребни во мали количини за одржување на нормален метаболизам. Тие не можат да бидат произведени во телото. Недостаток на витамини во исхраната може да предизвика сериозни нарушувања метаболички. Потребата за витамини значително зависи од големината на телото, стапката на раст, вежбање и статусот на бременоста.

Видео: За витамин Е

складирање витамини во телото. Витамини во мал број на порибување на сите клетки, некои витамини се депонирани главно во црниот дроб.

На пример, витамин А, складира во црниот дроб, може да биде доволно за да се обезбеди на барање на витамин А за 5-10 месеци. Витамин Д, складира во црниот дроб, обично е доволно за да се повеќе од 2-4 месеци да се направи без дополнителен внес на витамин Д.

Видео: Предности на млеко во 5 минути! (Витамини)

Акциите на повеќето од растворливи во вода витамини релативно мал. Ова е особено точно на Б витамини во исхраната Ако постои недостаток на овие витамини, симптоми на клинички нарушувања може да стане забележливо по неколку дена (со исклучок на витаминот Б12, што може да биде присутна во црниот дроб во обврзани форма за една година или повеќе). Недостаток на витамин Ц (од друга вода растворлив витамин) станува забележлив по неколку недели, и 20-30 недели може да резултира со смрт.

дневните потреби за витамини

Физиологија на метаболизмот на витамин А

витамин А присутни во животински клетки како ретинол. Овој витамин не се наоѓаат во зеленчукот, но про-витамини неопходни за формирање на витамин А, во изобилство во многу зеленчук. Овие црвена и жолта каротеноид пигменти се слични во хемиската структура на витаминот А, тоа може да се конвертира во црниот дроб.

Видео: Антена Метод: Програма Револуционерна Ослабување

Недостатокот на витамин А Таа предизвикува ноќно слепило и оштетување на епителните раст. Една од главните функции на витамин А е формирање на ретинална пигмент на очите. Витаминот А е од суштинско значење за формирањето на визуелната пигменти и го спречува развојот на ноќно слепило.

Покрај тоа, витамин А од суштинско значење за нормален раст на повеќето клетки во телото, особено за раст и зголемувањето на бројот на различни видови на епителните клетки. Во отсуство на витамин А во објекти изградени од епителни клетки, постои тенденција на раслојување и кератинизација. Витамин е прикажана недостаток: (1) лупење на кожата, а понекогаш и akne- (2) престанок на раст на млади животни, вклучувајќи и престанок skeleta- раст (3) спаѓаат во плодноста, поврзан главно со атрофија на герминативниот епител во тестисите, а понекогаш и - со прекин на женскиот пол tsikla- (4) на рожницата кератоза со следните заматеност и слепило.

Видео: Исхрана за убава фигура и црвена леќа

во случаи недостаток на витамин А оштетените епителните структури често се инфицирани, на пример, конјунктивитис се случува или воспалена мукозните уринарни или дишните патишта. Витаминот А е наречен анти-инфективен витамин.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Треба да го земам витамини за очи?Треба да го земам витамини за очи?
На потребата за витамин К во новороденчињаНа потребата за витамин К во новороденчиња
Квантитативната содржина на витамини во хранатаКвантитативната содржина на витамини во храната
Недостаток на витамин Б2 (рибофлавин). Хипо или ariboflavinoz случува кога недостаток на витамин Б2…Недостаток на витамин Б2 (рибофлавин). Хипо или ariboflavinoz случува кога недостаток на витамин Б2…
Црниот дроб гастритисЦрниот дроб гастритис
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витаминиКнигата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витамини
Физиологија на метаболизмот на витамин Е и неговите ефектиФизиологија на метаболизмот на витамин Е и неговите ефекти
Обвини витамин. Се состои од растенија кои содржат витамин Ц, Ц, каротеноиди и други супстанции.…Обвини витамин. Се состои од растенија кои содржат витамин Ц, Ц, каротеноиди и други супстанции.…
Температурата на телото на новороденчето. Треба новороденче витамини и микроелементиТемпературата на телото на новороденчето. Треба новороденче витамини и микроелементи
Витаминот А во текот на бременостаВитаминот А во текот на бременоста
» » » Од дневните потреби за витамини. Физиологија и метаболизмот на витамин