ma.GurusHealth.ru

Медијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево

За подобро разбирање на повеќе функции ентеричен нервен систем, научници од целиот свет го истражувале десетина или повеќе медијатори кои се пуштени во нервните завршетоци на различни видови на цревни неврони. Двајца од нив се веќе запознаени со нас: (1) Постигнување на целите (2) норадреналин. Помошни состојки: (3) adenozintrifosfat- (4), серотонин (5) на допамин (6) holetsistokinin- (7) супстанца P (8) вазоактивни интестинален полипептид (9) somatostatin- Ley enkefalin- (11 (10) ) мет-enkefalin- (12) bombesin. Специфични функции на многу од нив се уште не се доволно јасни.

ацетилхолин главно стимулира гастроинтестинални активност. Норепинефрин е главно го инхибира дејството на дигестивниот систем. Истото се однесува на адреналин што влегува во гастроинтестиналниот тракт, главно крв по секреција својата од страна на надбубрежната жлезда. Други посредници се над смесата и овозможување депресивна агенти.

Регулирање на перисталтиката рефлекси
Шематски приказ на цревни неврони, формирање на перисталтиката рефлекс:
(1) внатрешна примарен аферентните сензорни неврони (IPAN) на телото ќелија во intermuscular плексус;
(2) растејќи холинергична interneuron;
(3) interneuron распоредувањето на локална патека рефлекс;
(4) interneuron распоредувањето на податоци миграција на моторен комплекс патот;
(5) инхибиција на мускулната мотонеурон;
(6) на мускулите мотонеурон побудување;
(7) IPAN со телото клетка во submucous плексус;
(8) ентероендокрина клетка-ослободувачки стимуланс завршетоци мукозните IPAN

Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево

Парасимпатичниот инервација. Парасимпатичниот инервација на цревата се врши кранијални и сакрални региони.
Освен неколку парасимпатичниот влакна оди на усната шуплина и peripharyngeal простор кранијалните парасимпатичниот влакна се речиси целосно составени од вагусниот нерв. Овие влакна се plentifully обезбедени со хранопроводникот, желудникот, панкреасот, и до одреден степен - цревата, вклучувајќи ги и проксимално на дебелото црево одделени. Сакралното парасимпатичниот нерви потекнуваат во вториот, третиот и четвртиот сакрални сегменти на 'рбетниот мозок и дел од карлицата нервните одговара на дисталниот дел на дебелото црево и да стигнат до анусот. Сигмоиден колон, ректално и анален цревни регион во поголем обем предвидени парасимпатичниот влакна во споредба со други оддели. Функцијата на овие влакна е да се спроведе рефлекс дефекација.

postganglionic неврони дигестивниот тракт парасимпатичниот систем локализирана претежно во intermuscular и субмукозниот плексус. Стимулација на парасимпатичниот нерви предизвикува општо зголемување на активност во текот на ентеричен нервен систем. Ова, пак, ја зголемува активноста на поголемиот дел од гастроинтестиналниот функции.

симпатична инервација. Симпатичната влакна гастроинтестиналниот тракт потекнуваат во 'рбетниот мозок помеѓу сегментите T5 и L2. Повеќето preganglionic влакна innervating цревата, по падот на нивните од 'рбетниот мозок на симпатичниот синџир, кој се наоѓа странично на' рбетниот столб, и многу од овие влакна проследено со далечински ганглии, како што ганглија на целијачна и богат мезентерична ганглии. Повеќето од телата postganglionic неврони се наоѓа во овие ганглии и postganglionic влакна се дистрибуираат низ дигестивниот систем. Симпатичниот систем инервира речиси целиот гастроинтестиналниот тракт. На крајот на симпатичните нерви лачат главно норепинефрин, но понекогаш - и адреналин.

Во принцип, стимулација симпатични нерви го инхибира дејството на гастроинтестиналниот тракт, предизвикувајќи ефекти, на спротивната акција на парасимпатичниот систем. Овие ефекти се реализира главно на два начина: (1) во мала мера - како резултат на директна акција на секретира норадреналин, кој го инхибира цревната мазните мускули (со исклучок на мазните мускули во поставата тоа што го стимулира) - (2) во голема мера - како резултат на забавување ефектот на норадреналин неврони во ентеричната систем.

интензивна Стимулација на симпатичниот систем можат да го забават моторната функција на цревата, така што на промоција на храната низ цревата може да биде буквално блокирана.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На влијание врз адренергични рецептори. Лекови кои дејствуваат врз холинергичните телаНа влијание врз адренергични рецептори. Лекови кои дејствуваат врз холинергичните тела
Цревни сензорни нервни влакна. гастроинтестинални рефлексиЦревни сензорни нервни влакна. гастроинтестинални рефлекси
Холинергични и адренергични влакна. Механизми на секреција на медијатори на нервниот системХолинергични и адренергични влакна. Механизми на секреција на медијатори на нервниот систем
На интеракција на ентеричен нервен систем и имунолошкиот системНа интеракција на ентеричен нервен систем и имунолошкиот систем
Функцијата на срцевината на надбубрежните жлезди. физиологија на надбубрежните жлездиФункцијата на срцевината на надбубрежните жлезди. физиологија на надбубрежните жлезди
Симпатикусот и парасимпатикусот тон. Губење на тонот на автономниот нервен системСимпатикусот и парасимпатикусот тон. Губење на тонот на автономниот нервен систем
Ентеричен нервен систем. Intermuscular и субмукозниот плексусЕнтеричен нервен систем. Intermuscular и субмукозниот плексус
Neurohumoral регулирање на активноста на мозокот. Неврохормоналниот системи на човечкиот мозокNeurohumoral регулирање на активноста на мозокот. Неврохормоналниот системи на човечкиот мозок
Регулирање на функцијата на жлездите на дигестивниот тракт. Нервен регулирање на ендокрините жлездиРегулирање на функцијата на жлездите на дигестивниот тракт. Нервен регулирање на ендокрините жлезди
Регулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот системРегулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот систем
» » » Медијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево