ma.GurusHealth.ru

Дистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен систем

Видео: Функцијата автономниот нервен систем, особено структурни разлики вегетативни и соматски РЕФ

Со почеток во разни сегменти на 'рбетниот мозок, симпатична innervate пат не е секогаш ист дел од телото како и напуштањето на овие сегменти соматски нервни влакна. Така, симпатична влакна излегување на сегмент T1 на 'рбетниот мозок, главно се тестира до симпатична синџир, што резултира во golove- T2 влакна прекине со растителни влакна shee- на TK, T4, T5 и T6 - градите, T7, T8, T9, T10 и T11 - во стомакот, и на T12, L1 и L2 - во нозете. Оваа распределба е само приближни, и постои значително преклопување на инервација зони.

Видео: автономниот нервен систем филм

Дистрибуцијата на симпатични нерви меѓу органите делумно се дефинира од страна на позицијата локус ембрион, од кои на органот. На пример, во срцето добива многу симпатични нервни влакна на грлото на матката симпатична синџир, како што се случува во вратот на плодот, а дури подоцна се пресели во градите. Слично на тоа, на абдоминалната празнина главно се добива симпатии инервација на долните торакални 'рбетниот сегменти, бидејќи се случува најголемиот дел од основните стомакот во оваа област.

Карактеристики на симпатичните нервни завршетоци во срцевината на надбубрежните жлезди. И адреналната медула се инервирани од симпатична preganglionic влакна што синапса тестира без формирање на целиот пат од 'рбетниот мозок странични рог клетки преку симпатичниот синџир, а потоа - од страна на висцерална нерв до надбубрежната жлезда. Тука тие се прекине директно на пат е изменета на нервни клетки кои лачат епинефрин и норепинефрин во крвотокот. Овие секреторни клетки ембриолошко добиени од нервното ткиво и се всушност самите postganglionic неврони. Тие дури имаат рудиментирани нервни влакна, и тоа е крај на овие влакна лачат надбубрежните хормони адреналин и норадреналин.

нервен систем

Физиологија на парасимпатичниот нервен систем

Бројката покажува парасимпатикусот. Тоа може да се види дека парасимпатичниот влакна излезе на нервниот систем во составот III, VII, IX и X кранијалните nervov- дополнителни парасимпатичниот влакна кои произлегуваат од најнискиот дел на 'рбетниот мозок во составот на вториот и третиот сакрален' рбетниот нерви, а понекогаш и дел од првата и четвртата сакралните нерви . Околу 75% од сите парасимпатичниот нервни влакна се составени од вагусниот нерв (X пар на кранијалните нерви), innerviruya сите торакална и абдоминална региони на телото. Како резултат на тоа, физичар, говорејќи на парасимпатичниот нервен систем, често имаат во предвид главно вагусниот нерв. Овие нерви снабдување парасимпатичниот влакна на срцето, белите дробови, хранопроводот, желудникот, целиот тенкото црево, проксимална половина на дебелото црево, црниот дроб, жолчното кесе, панкреасот, бубрезите и горниот дел на уретерот.

Видео: приватниот живот на неврон, дел 2 (наставни видео)

Парасимпатичниот влакна III парови кранијалните нерви оди на сфинктер на ученикот и на цилијарно мускулите на окото. Влакна VII кранијален нерв пар солзи одат, носот и субмандибуларниот жлезда. Влакна IX пар на кранијалните нерви innervate паротидната жлезда.

Сакралното парасимпатичниот влакна Таа е составена карличната нерви кои минуваат низ сакралниот плексус 'рбетниот нерви на било која страна од' рбетниот мозок на ниво С2 и С3. тогаш Овие влакна се праќаат на дебелото црево распоредувањето на податоци, ректумот, мочниот меур, уретерот и пониските делови. Покрај тоа, оваа група на сакралното парасимпатичниот нерви обезбеди нерв signalovy на надворешните гениталии, што предизвикува ерекција.

Видео: голем систем за одбрана и субкортикални лимбичкиот систем

Preganglionic и postganglionic парасимпатичниот неврони. Парасимпатичниот систем, како и симпатична, има preganglionic и postganglionic неврони. Сепак, освен за неколку кранијален нерв парасимпатичниот preganglionic влакна помине без прекин, по целиот пат до органот што тие innervate. Во ѕидот на телото на postganglionic неврони се локализирани. Preganglionic влакна синапсите е формирана врз нив и многу краток временски postganglionic влакна од фракции на милиметар до неколку сантиметри, а потоа оставете невронот innerviruya телесно ткиво. Оваа локализација на парасимпатичниот postganglionic неврони во внатрешните органи по себе е фундаментална разлика од организацијата на симпатичкиот нервен систем, бидејќи на мобилен тела на симпатичниот postganglionic неврони се речиси секогаш се локализирани во ганглии на симпатичниот синџир или во разни други дискретни ганглии во пределот на стомакот, а не во себе инервирани органи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цревни сензорни нервни влакна. гастроинтестинални рефлексиЦревни сензорни нервни влакна. гастроинтестинални рефлекси
Нервен регулирање на васкуларниот тонус. Парасимпатичниот ефекти врз крвните садови. Ефект на…Нервен регулирање на васкуларниот тонус. Парасимпатичниот ефекти врз крвните садови. Ефект на…
Холинергични и адренергични влакна. Механизми на секреција на медијатори на нервниот системХолинергични и адренергични влакна. Механизми на секреција на медијатори на нервниот систем
Медијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото цревоМедијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево
Симпатикусот и парасимпатикусот тон. Губење на тонот на автономниот нервен системСимпатикусот и парасимпатикусот тон. Губење на тонот на автономниот нервен систем
Задна фетусот мозокот. Формирање на задниот дел на фетусот мозокотЗадна фетусот мозокот. Формирање на задниот дел на фетусот мозокот
Регулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот системРегулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот систем
Автономниот нервен систем на фетусот. феталниот надбубрежната жлездаАвтономниот нервен систем на фетусот. феталниот надбубрежната жлезда
Ефект на јони на садови. Нервен регулирање на циркулацијатаЕфект на јони на садови. Нервен регулирање на циркулацијата
Автономниот инервација на окото и аднекситеАвтономниот инервација на окото и аднексите
» » » Дистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен систем