ma.GurusHealth.ru

Прва помош за хиперфосфатемија

Хиперфосфатемија може да се должи на намалување на ренална екскреција се зголеми фосфат дополнување на екстрацелуларниот простор и зголемен внес на калциум или витамин D (табела. 1).
Табела 1. Причини за хиперфосфатемија 

  • Намалени ренална екскреција
  • бубрежна инсуфициенција
  • хипопаратироидизмот
  • хипертироидизам
  • акромегалија
  • Поголемите испорака фосфат во екстрацелуларниот простор
  • Хемотерапија за неоплазија
  • рабдомиолиза
  • септичен шок
  • Зголемен внес на калциум или витамин Д

Хиперфосфатемија е најизразено кај пациенти со ренална дисфункција. Тоа е забележано и во хиперпаратироидизам или било компликации поврзани со хипокалцемија и хипомагнеземија.

физиолошки ефекти 

хиперфосфатемија себе не е толку опасно, како и обично придружено со компликации поврзани со ренална инсуфициенција, хипокалцемија или хипомагнеземија.

третман 

Третманот е насочен кон основната болест и PO4 доза ограничување на помалку од 200 mg / ден. Во нормални ренална екскреција PO4 може да се зголеми кога се администрира раствор (1-2 литри на секои 2-6 часа) и ацетазоламид (500 mg на секои 6 часа). PO4 апсорпција од гастроинтестиналниот тракт по орална администрација намалена врзивни средства PO4 (на пример, карбонат или алуминиум хидроксид, 30-45 ml 4 пати на ден). Овие супстанции и апсорбира излачува PO4 и имаат корисен ефект, дури и ако не се администрира орално PO4. Во присуство на клинички значајна хипокалцемија калциум треба да се администрира внимателно. Во присуство на ренална инсуфициенција, хемодијализа може да се примени.
Роберт Ф. Вилсон
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Третман hypocalcemic кризаТретман hypocalcemic криза
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Итна медицинска помош во хипофосфатемијаИтна медицинска помош во хипофосфатемија
Местење на концентрација на калциум и фосфат. Екскреција на калциум и фосфат бубрезитеМестење на концентрација на калциум и фосфат. Екскреција на калциум и фосфат бубрезите
Бубрежна остеодистрофија кај децата. Дијагноза и терапијаБубрежна остеодистрофија кај децата. Дијагноза и терапија
Клиника за акутна ренална инсуфициенција кај деца. дијагностикаКлиника за акутна ренална инсуфициенција кај деца. дијагностика
Бубрежна остеодистрофијаБубрежна остеодистрофија
Хронична бубрежна болест: фаза, класификацијата, предизвикува, симптоми, дијагноза, третман,…Хронична бубрежна болест: фаза, класификацијата, предизвикува, симптоми, дијагноза, третман,…
Етиологија hypocalcemic кризаЕтиологија hypocalcemic криза
Бубрежна остеодистрофијаБубрежна остеодистрофија