ma.GurusHealth.ru

Прва помош за gipermagneziemii

Видео: прва помош за изгореници

Gipermagneziemiya е релативно редок-со исклучок на пациенти со бубрежна инсуфициенција добивањето на магнезиум лекови кои содржат, особено антациди (како што се Maalox - балансирана мешавина на магнезиум хидроксид и алуминиум).
Други, поретки причини вклучуваат нетретирана дијабетична ацидоза и адренална инсуфициенција.

физиолошки ефекти 

Прогресивното зголемување на нивото на магнезиум во крвта во над 3,0-4,0 mEq / L отстранува невромускулна ексцитабилност, проследено со исчезнување на длабоките тетивни рефлекси. Понатамошно зголемување на концентрацијата на магнезиум (над 5.0 mEq / L) може да предизвика изразен хипотензија и вазодилатација. нивоа на магнезиум над 10,0 mEq / L може да предизвика невромускулна парализа со респираторна инсуфициенција.

дијагноза 

Одредување на нивото на магнезиум во крвта обично има дијагностичка вредност. На можноста за gipermagneziemii да се има предвид при лекување на пациенти со бубрежна инсуфициенција, особено оние кои добиле магнезиум антациди кои содржат како Maalox.

третман

Иницијален третман е иста како и во хиперкалцемија, и вклучува разредување на крвта од страна на / во течност и употреба на диуретици како што е фуросемид (како што е потребно). Тие може да се обиде хемодијализа и перитонеална дијализа, но тие се ефикасни само во однос на примената на бивалентна катјони.
Роберт Ф. Вилсон
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Учество во бубрезите магнезиум размена. Прилагодување на јачината на звукот на интерстицијална…Учество во бубрезите магнезиум размена. Прилагодување на јачината на звукот на интерстицијална…
Акутна респираторна инсуфициенција во ботулизамАкутна респираторна инсуфициенција во ботулизам
Almagel (Almagel) *. Комбиниран препарат по 5 ml од кои содржат 4.75 ml од специјално подготвени…Almagel (Almagel) *. Комбиниран препарат по 5 ml од кои содржат 4.75 ml од специјално подготвени…
Neframin (nephramin) *. A раствор на амино киселини за парентерална исхрана, првенствено се користи…Neframin (nephramin) *. A раствор на амино киселини за парентерална исхрана, првенствено се користи…
Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…
Panangin (ranangin) *. На препарат кој содржи калиум аспартат и Магнезиум аспартат. Достапни во…Panangin (ranangin) *. На препарат кој содржи калиум аспартат и Магнезиум аспартат. Достапни во…
Alyumag (alumag). Таблети кои содржат алуминиум хидроксид и магнезиум хидрохлорид 0,2 g на…Alyumag (alumag). Таблети кои содржат алуминиум хидроксид и магнезиум хидрохлорид 0,2 g на…
Инјекции на магнезиум сулфат за време на бременоста - закана за фетусот?Инјекции на магнезиум сулфат за време на бременоста - закана за фетусот?
Maalox (maalox). (Од зборови: магнезиум, алуминиум хидроксид). подготовка Комбинација во форма на…Maalox (maalox). (Од зборови: магнезиум, алуминиум хидроксид). подготовка Комбинација во форма на…