ma.gurushealth.ru

Прва помош за ненадејна породувањето

Видео: Породување со периоди. Првиот период - Откривање (првата фаза, латентна)

И покрај широката мрежа на породилиштата и темелно медицински преглед на бремени жени, понекогаш е потребно да се обезбеди прва помош на жените кои раѓаат дома, воз, авион.

прва помош

Ако помош треба да се мијат темелно и да се дезинфицираат рацете ножици или нож да се подготви стерилен завој или стави во алкохол (алкохолен раствор на јод) јак конец, лента потребни за обработка на папочната врвца. Ако детето е родено во асфиксија, вшмукување на амнионската течност од носната пасуси и устата, можете да го користите гума сијалица.

Нероденото дете се става на чиста, притисната жешко железо лист (пелени). По прекин на неговите пулсирања кабелот двапати во 5 и 10 см подалеку од папокот лигира дете навој, лента или лента завој, а потоа transected помеѓу лигатури (Сл. 65).

На крајот на кабелот треба да се третира со антисептик раствор и стерилен завој лек, одредување на неговата нишка да папочната врвца.

Лигатура (а) и пресекот на кабелот (б)
Сл. 65. лигатура на (а) и пресекот на папочната (б)

Ако детето не дише, мора да започнат вештачко дишење по основа уста-на-уста, претходно вовлечени од носот и устата на детето вода гумени крушка.

Мајката и нероденото дете колку што е можно треба да бидат доставени во болница на породилно побрзо.

По раѓањето на детето во рамките на првиот час од породилниот канал мора да се движат afterbirth (плацентата), заедно со остатоците од папочната врвца. Заминаа на детско седиште е неопходно да се оди на лекар, кој ќе се утврди комплетноста на празнење на плацентата.

Притворени дел плацентата може да предизвика сериозни болести. По раѓањето, перинеумот треба да се затвори чиста пелена или парче ткаенина.

Brawlers В. Нестеренко Ју
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Прва помош. крути завојПрва помош. крути завој
Трауматски крварење кај децата симптоми, третманот, причиниТрауматски крварење кај децата симптоми, третманот, причини
Прва помош за крварење кај децатаПрва помош за крварење кај децата
Прва помош за децата со каснувања од животниПрва помош за децата со каснувања од животни
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Прва помош. Одговори на ситуациона проблемиПрва помош. Одговори на ситуациона проблеми
Родени надвор од болница, надвор од болницаРодени надвор од болница, надвор од болница
Итна медицинска помош во тензија пневмотораксИтна медицинска помош во тензија пневмоторакс
Како да се искапат новороденчеКако да се искапат новороденче
Стегање кабелотСтегање кабелот