ma.gurushealth.ru

Прва помош на амбулантско основа на синдром на респираторни заболувања кај децата

Видео: ИКТ-праг: тригеминална невралгија, аденоиди кај децата, херпес

Кај децата, респираторен дистрес синдром (WBS) е водечка манифестација на критични држави и главната тема на итни мерки.

Причините за СПВ кај децата најчесто се основните предизвикани од болест на белите дробови:
- странски тела во дишните патишта;
- горен блок (круп) или понизок (опструктивен синдром, бронхијална астма) на дишните патишта;
- пневмонија;
- интраторакални напон (пневмоторакс pyothorax, дијафрагмална хернија, итн ...);
- голема кашлица;
- алергиски ангиоедем на горниот респираторен тракт.

Можеби средно вклучување на респираторниот систем во патолошки процес: CRA може да се случи за време на општата интоксикација, шок (респираторен дистрес синдром), лезии на мозокот (траума, труење), спроведување на нервен систем (ботулизам, polyradiculitis, дифтерија), на градниот кош е оштетена, дијафрагма. Универзална CRA симптоми: промена во механика на дишење (диспнеа, bradypnea, хипопнеа, патолошки видови на дишење), знаци на хипоксемија (крвни гасови) и ткивна хипоксија (акумулација на млечна ацидоза киселина).

туѓи тела

Туѓо тело во дишните патишта (EITI) за време на вдишувањето дете да доведе до итна придружено ODN. Затоа што меѓу жртвите и до 60% од случаите се јавуваат кај деца помали од 2 години, за да се утврди причината за ARF одеднаш развиена врз основа на анамнезата често е невозможно. Затоа, дијагностички пребарување алгоритам верзија на дишните патишта, страно тело (EITI) треба да бидат присутни во сите случаи на акутна респираторна инсуфициенција кај децата, особено на малите деца.


Како ЕИТИ може да послужи било доволно мали предмети или делови од поголеми нешта што децата можат да играат. Најчесто тие се основни или школка ореви и семки, како и парчиња на цврсти храна често се пластични играчки, дрво и така натаму. Е., А карактеристика на која е нивната рентген.

Со помала веројатност да се добие во респираторниот тракт метални предмети: монети, мониста, парчиња жица, итн, да одиме на лекар во првиот ден е помалку од половина од жртвите ... Остатокот се на лекар на 2-7-от ден и подоцна.

Клинички знаци може да се смета ЕИТИ ненадејна појава кај пациенти без треска и објективни симптоми на САРС (опционално) напад инспириум или експираторен тип диспнеа, кашлица, понекогаш со хемоптиза. Странски органи почесто (околу 60%) се заокружи во право бронх и, за среќа, помалку од 4% од нив остануваат во луменот на душникот.

Во вториот случај ЕИТИ почнува да се кандидира за душникот (се движат со протокот на воздух) и е веројатно да доведе до развој на тешки ларингоспазам и блокада глотисот. Повеќето од случаите, EITI може да се открие од испрашувањето на родителите и жртви, клинички преглед и рендгенски преглед на градите.

Дијагностички референтни точки ЕИТИ се:
- ненадејна aphony инспириум и тешкотии во блокирањето на туѓо тело горниот дел на респираторниот тракт;
- асиметрија сериозноста на респираторни звуци на аускултација на белите дробови за да се намали нивната проектирана не-вентилирани делови на белите дробови и pererazdutiem други делови на белите дробови на Х-зраци откри ателектаза со промена на медијастинумот или делови од намалена транспарентност на белите дробови, кој понекогаш исчезнуваат или се движи кон повторените снимки, но во раните фази на EITI радиографски промени во белите дробови може да биде отсутен;
- тоа е често корисни да се направи од страна и предниот дел на вратот како на сликите со контраст и без него.

Конечната дијагноза често е можно да се инсталира само со бронхоскопија.

Третман на засегнатите поврзани со отстранување на страно тело од дишните патишта и терапија често развој ткивото на белите дробови воспаление. За да го отстраните користи удари на грбот во interscapular област, прием Geymliha ретко шокови во пределот на градниот кош. Во отсуство на ефектот на овие мерки бара итна хоспитализација на детето на операција или ЕНТ оддел за laryngo бронхоскопија или отстранување на EITI на.

Обидите да се отстрани ЕИТИ прсти или алатки во рака, не само обично не донесе резултати, туку ја влоши ситуацијата и да придонесе за промоција на EITI длабоко во респираторниот тракт.

VP Млеко, MF Rzyankina, НГ основни
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Класификација на фетална хипоксија услови. асфиксијаКласификација на фетална хипоксија услови. асфиксија
Бронхопулмонарна (дишењето) систем кај децатаБронхопулмонарна (дишењето) систем кај децата
Извадоци од педијатријаИзвадоци од педијатрија
Вегенерова грануломатоза, темпоралниот грануломатозен некротизирачки васкулитис главно влијае на…Вегенерова грануломатоза, темпоралниот грануломатозен некротизирачки васкулитис главно влијае на…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Третман на егзацербација на астма кај децата во домотТретман на егзацербација на астма кај децата во домот
Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…
Болести на респираторниот системБолести на респираторниот систем
Мекониум аспирациски синдром во новороденчињата: Третман, Причини, СимптомиМекониум аспирациски синдром во новороденчињата: Третман, Причини, Симптоми
Свирење во градите и отежнато дишење можно медицински причиниСвирење во градите и отежнато дишење можно медицински причини
» » » Прва помош на амбулантско основа на синдром на респираторни заболувања кај децата