ma.gurushealth.ru

Прва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакции

Видео: ангиоедем: она што може да се направи пред доаѓањето на за итни случаи?

Акутен алергиски реакции - состојба опасна по живот, врз основа на кои се наоѓаат на имунолошките механизми со различна етиологија и различни целни органи.

Опасност за животот на детето и укажување на итна предхоспиталната барајќи генерализирана или системски алергиски реакции: анафилакса, токсични и алергиски дерматитис и некои локални реакции (уртикарија, angionev-ротска оток или ангиоедем).

анафилактичен шок кај деца обично се развива по убоди од Hymenoptera и парентерална администрација на лекови. Ова е најбрзиот (обично се развива во рамките на првите 30 мин.) И прогностички најопасните меѓу другите алергиска реакција. Детали се опишани во поглавјето "акутна васкуларна инсуфициенција".

Во групата на токсични и алергиски реакции обично се смета еритема мултиформе, Stevens-Johnson синдром, синдром на Лајел.

За Stevens-Johnson синдром се карактеризира со акутен почеток, треска, течење на носот, конјунктивитис, во првите часови - прогресивни исип во форма на безболен темно црвени дамки, папули, везикули со тенденција да се логирате.

Меурчиња sanioserous содржината не се. Карактеристично мукозните мембрани: усната шуплина, очите, генитални - пукнатини, ерозии и чиреви, крвави кора.

За токсична епидермална некролиза, за разлика од Stevens-Johnson синдром, се карактеризира со брзо ширење на исип по целото тело со крвави содржини, одред на епидермисот, хеморагичен синдром и позитивен знак на Nikolsky, кожата нежност. Се карактеризира со богата plazmarreya на гола кожа. Често се приклучува стафилококни сепса. Смртност достигна 30%.

Уртикарија се манифестира со ненадеен врнежи ur tikarnyh елементи низ површината на кожата, со почеток во точка на администрација на алергени, на пример, лекови или убод од инсект. Осип придружени со чешање, оток на ткивата и нивната тенденција да се логирате елементи, понекогаш и до вкупниот повреда на кожата. Во вториот случај, прогноза на клиничката слика и уртикарија таа ги носи поблиску до токсични-Aller-ки како реакции.

Ангиоедем се карактеризира со ненадеен развој ограничена оток на кожата, поткожното ткиво и / или мукозните мембрани со чувство на исполнетост, но безболно. Кога ќе се притисне на оток простор е формирана јама. Кога локализација на едем во гласните жици на алергиски симптоми се појави ларингеален едем, алергиски жито.

Итна акција во развојот на алергиски реакции:

- престанок на агентот да предизвика алергиски реакции кај алергија на храна за таа цел ќе се одржи гастрична лаважа, направи клизма;
- за потребите на детоксикација е назначен како вода за пиење, чај, овошни пијалаци и слично;..
. - антихистаминици - Tavegilum 0.025 mg / kg, итн, може да се комбинираат;
- во тешка состојба или симптоми брзо напредува преднизолон администриран интрамускуларно или интравенски во доза од 2-4 mg / kg во зависност од тежината на состојбата;
- симптоматски агенси: кога возбудени - диазепам (seduksen, relanium) во доза од 0.1-0.3 ml / kg интрамускулно или интравенски (0,5 mg / kg, со ингестијата);
- со умерена и тешка состојба на шок или заканата од житарици - детето веднаш се транспортира до најблиската болница.

VP Млеко, MF Rzyankina, НГ основни
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравкиАлергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравки
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Што да направите во случај на сериозна алергиска реакција?Што да направите во случај на сериозна алергиска реакција?
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Кожни реакции на лекови: симптоми, третманотКожни реакции на лекови: симптоми, третманот
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Ангиоедем кај децата, причини, симптоми, третманотАнгиоедем кај децата, причини, симптоми, третманот
Stevens-Johnson синдромскиот акутен токсичен и алергиски болести придружени со генерализирана осип…Stevens-Johnson синдромскиот акутен токсичен и алергиски болести придружени со генерализирана осип…
Прва помош. Реакции на претходната доза вакцинаПрва помош. Реакции на претходната доза вакцина
Алергија на инсулин, анестетици, антиконвулзиви. Синдром Sézary синдром Red ManАлергија на инсулин, анестетици, антиконвулзиви. Синдром Sézary синдром Red Man
» » » Прва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакции