ma.gurushealth.ru

Telerobotizirovannaya систем за третман на рак на мочниот меур во САД основан

Видео: Убиец Молекула уништи ракот?

рак на мочниот меур е шести најчест рак во САД.

третман на рак на мочниот меур се карактеризира со својата висока цена, и основните техники кои се користат во оваа форма на рак, не се подложил на значајни промени за многу години.

Интердисциплинарна соработка на инженери и лекари на Универзитетот Вандербилт и Универзитетот Колумбија доведе до драматични промени во оваа ситуација. Вонреден професор на Универзитетот Вандербилт NV Siiman и неговиот тим имаат развиено telerobotizirovannoy платформа прототип кој може да навлезат во природните отвори на телото (уретра) и да се обезбеди хирурзи одлична пристап до тумори.

Ова ви овозможува да се постојано зголемување на ефикасноста и безбедноста на третман за рак на мочниот меур.

Со новиот систем е наменет за дијагноза на тумори во мочниот меур, и за отстранување на туморот - т.н. трансуретрална ресекција.

Siiman рече: "Кога го гледав модерна трансуретрална ресекција на туморот, јас бев изненаден. Алатки се многу груби и големи, и ткивото на пациентот хирургот стиска и се протега премногу. "

Инспириран од искуството на инженер се обиде да развие систем кој користи минијатурни роботи за вршење на оваа деликатна работа. Можностите на новиот систем се опишани во авторот статијата "развој и евалуација на telerobotizirovannoy платформа за минимално инвазивни трансуретрална набљудување и интервенција." Веста беше објавена во неодамнешното издание на списанието «IEEE Трансакции на биомедицински инженеринг».

Специјализирани систем telerobotizirovannaya "не ја исклучува раката на процесот на хирург, и го подобрува нивните шанси." Јас коментира на појавата на нови предмети војводата Herrell, доцент на уролошката хирургија и биомедицински инженеринг кој специјализира во минимално инвазивни онкологија на Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт на.


На традиционалниот метод, дека го забележано Siiman опфаќа давање на флексибилна цевка (ресектоскоп) преку уретрата во мочниот меур. Алатката се состои од неколку канали кои обезбедуваат течност циркулација, ендоскоп обезбеди пристап и инструменти со кои прави биопсија или отстрани (изгорат) тумори. Во некои случаи, користете алатки со ласери влакна да го убие клетките на ракот.

Ендоскопот може да овозможи добра видливост околу отворот на уретрата, но пристап до други делови на слузницата не е толку лесен. Лекарот треба да изврши притисок или пресврт на ендоскопот да изврши увид во оддалечените области на мукозата на мочниот меур. Таквите активности исто така се бара кога ресекција на туморот се наоѓа во оддалечени места.

Ако хирург вршење на ендоскопска биопсија утврди дека туморот никнува низ мускулите слој на мочниот меур, тоа може да биде доделен цистектомија - отстранување на мочниот меур со помош на инцизија на абдоминалниот ѕид. Ова често го прави обични хируршки робот. Но, ако лекарот смета дека туморот се однесува само на слузницата на мочниот меур, може да го отстраните со ресектоскоп.

рак на мочен меур - многу скап болест. Високата цена се должи на фактот дека ракот е многу стабилна, па пациентите бара продолжено набљудување, и често се повторува операции. Меѓу факторите кои го попречуваат рак лек во првиот обид, тешкотиите со признавањето на точната границите на туморот во текот трансуретрална ресекција. Ова доведува до фактот дека некои од клетките на ракот во граница на туморот може да останат непроменети.

Д-р Herrell вели дека долго ресектоскоп прави трансуретрална ресекција на мочниот меур тумор неповолно и комплицирана процедура.

Telerobotizirovannaya систем специјално дизајниран за работа во такви услови. Самата во големина и облик како мал термос, но неговиот работен end машина е само 5,5 милиметри во дијаметар, и вклучува сегментирани механички "рака". Тенок рака робот може да се ротира и се наведна во различни насоки, раководителка алатка до саканата точка. На крајот на АРМ е осветлување, ласерски за каутеризација тумор инспекција fiberscope и Минијатуризирана форцепс за земање на ткива примерок.

Инженери велат дека тие можат да го контролираат позицијата на рака робот, менување на милиметар. Оваа точност е повеќе од доволно за успешно работење. Тие покажаа дека апаратот е во состојба да се земат примероци од ткиво за биопсија и беше успешно ласерски изгори мали тумори.

Влакна ендоскоп добива сликата на 10 000 пиксели, кои се пренесени на монитор во операционата сала. Ендоскопот е слободно да ротира и да се зголеми сликата, истражување на оддалечените области на мочниот меур станува релативно едноставна задача. Сега научниците се работи на понатамошно унапредување на уредот. Можноста за замена на влакна ендоскоп минијатурен дигитален фото апарат.

Во иднина, истражувачите се случува да се вклучат дополнителни слики техники за подобрување на способноста на робот е да се идентификуваат на рабовите на туморот. Тоа може да се спроведе флуоресценција ендоскопија или оптички кохерентност томографија (ОСТ) која се користи оптички бран инфрацрвена спектар. Таа, исто така се смета за дополнителна употреба на ултразвук.

Во прилог на овие обемни дијагностички можности на истражувачите планираат да се инјектираат рака робот тактилни чувствителност. Технологијата подобрена повратни информации им овозможува да се измери степенот на притисок на механичка рака од туморот. Д-р Андреа Баџо ја искористи можноста за развој на алгоритми кои им овозможуваат на робот за да виртуоз "чувствуваат" на туморот, по право на границата на туморот.

Д-р Herrell рече: "Операцијата е обично идентификување на границата на туморот со точност од околу еден милиметар, но нашите робот е во состојба да го стори тоа со прецизност од редот на големина поголема од можностите на човекот. Воведување на дополнителни технологии помогне да се дефинираат границите на туморот на клеточно (!) Ниво. "

Сега еден тим на научници планира да ги учат на робот за да се утврди границите на туморот и отстранување на малигните клетки со многу тенка лента на околното ткиво. Во сите овој процес хирургот само ќе треба да се испрати на паметни автомобил и даде команди за тоа.

Покрај тоа, инженери работат на повеќе безбедносни мерки telerobotizirovannoy систем. На пример, операторот може да се постави максимална длабочина на сечење на ласер, и други параметри, чие почитување ќе се обезбеди машина сама по себе. Овие безбедносни мерки се приоритет за Siimana: Роботот мора да навлезат во човековото тело и е безбедно да комуницирате со неа.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Потенцијалот на нови методи за дијагноза и третман на рак на мочниот меурПотенцијалот на нови методи за дијагноза и третман на рак на мочниот меур
Аномалии urahusaАномалии urahusa
Индикации и контраиндикации за супрапубична пункција на мочниот меурИндикации и контраиндикации за супрапубична пункција на мочниот меур
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
3% Од сите рак сајтови. Ризикот е поголем кај луѓето кои работат со ароматични амини, како и…3% Од сите рак сајтови. Ризикот е поголем кај луѓето кои работат со ароматични амини, како и…
Научниците се потсетиме дека на крв во урината не може да се игнорираНаучниците се потсетиме дека на крв во урината не може да се игнорира
Акутна уринарна ретенција произлегува од компресија на уринарниот тракт (аденом или рак на…Акутна уринарна ретенција произлегува од компресија на уринарниот тракт (аденом или рак на…
Пункција на мочниот меурПункција на мочниот меур
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Уринарна ретенција, причини, третманУринарна ретенција, причини, третман
» » » Telerobotizirovannaya систем за третман на рак на мочниот меур во САД основан