ma.GurusHealth.ru

Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак

Лекови кои го зголемуваат чувствителноста на инсулин (т.н. инсулин сензибилизирање агенти, или sensitayzery) поврзана со помал ризик од рак кај жени со дијабетес мелитус, за разлика од лековите кои се зголеми производството на инсулин во телото.
Во еден ретроспективен преглед, беше откриено дека лекови кои го зголемуваат чувствителноста на инсулин, како што се тиазолидинедиони (TZD) и метформин се поврзани со намалување од 21% во ризикот од рак кај пациенти со дијабетес во споредба со лекови кои имаат за цел да го зголеми инсулин синтеза (сулфонилуреа деривати) .

Ова неодамна беше објавено во онлајн изданието на дијабетес, дебелина, & Метаболизам р Sangeeta Kashyap на Клиниката Кливленд.

Овие резултати "се однесуваат на зголемената количина на докази дека лековите кои се стимулира синтеза на ендогени инсулин може да предизвика карциногенезата." Истражувачите пишува дека тоа е исклучително важно да се знае оваа страна на акција, испишување на лекови за дијабетес, особено кај пациенти со ризик фактори.

Кливленд научници студија не ги покрие терапијата со лекови, како што GLP-1 агонисти и DPP-4 инхибитори, кои се повеќе се пропишани со Запад во последниве години.

Sensitayzery намалување на нивото на шеќер во крвта со зголемување на осетливоста на клетки на инсулин, додека синтеза стимулатори на инсулин (секретагоги) зголемување на производството на свој пат и да ги активира хормонот инсулин како фактор на раст на IGF-1. Дека минатата фактор е развојот на ракот.

Во текот на анализата од големи размери на д-р Kashyap и неговите колеги се користи дијабетес Регистарот Кливленд Клиниката, кој содржи податоци за 25.613 пациенти, како и податоци за регистарот на хистологијата на тумори, што беше рекорд 48051, собрани 1998-2006.

Тие се идентификувани повеќе од 890 случаи на рак кај пациенти со дијабетес тип 2, најмногу се разговараше за рак на простатата и ракот на дојката, кој изнесува 25% од сите случаи. Sensitayzery поврзани со намалување на ризикот од рак за 21%, но само (!) Кај жените (ИЛИ 0,79- 95% CI 0,64-0,98).

Особено, тиазолидиндиони се поврзани со намален ризик од рак од колку што е 32% во однос на сулфонилуреа, и, повторно, овој ефект е забележано само кај жените (ИЛИ 0,68- 95% CI 0,48-0,97).

Научниците велат дека овие "зачудувачки разлики" во ризикот од рак кај мажите и жените треба да бидат повеќе тесно испитани во понатамошни студии.

Нивната тековна работа, исто така откри дека ризикот од рак на мочниот меур не се разликуваат кај пациенти на TZD и други препарати. Ова фрла сомнеж врз неодамнешното соопштение од FDA дека TZD-дрога пиоглитазон (Actos) е во можност да се зголеми веројатноста за појава на овој тип на рак. Сепак, научниците предупредуваат дека нивните резултати не може да се смета за конечен.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Што е лек за дијабетес е најдобар?Што е лек за дијабетес е најдобар?
Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
Важноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитусВажноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитус
Хипогликемични агенсиХипогликемични агенси
» » » Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак