ma.GurusHealth.ru

Секој трет случај на Алцхајмерова болест може да се спречи

Видео: Последиците од неухранетост. Случајот на пациентот. дел 1

Околу 1/3 од случаите на Алцхајмерова болест може да се спречи. Ова е потврдено од страна на резултатите од истражувањето спроведено од страна на персоналот на Универзитетот во Кембриџ во Англија.

Научниците идентификуваа 7 фактори на ризик за Алцхајмерова болест, меѓу кои главна работа е недостаток на вежбање.

Една претходна студија, која беше објавена во 2011 година, сугерираат дека половина од случаите на ова заболување може да се спречи. Но, авторите на новата работа велат дека тие се земени во предвид дополнителни фактори, така што нивните резултати се многу повеќе точни.

депресивна статистика

Според сегашните проценки, до 2050 година во светот ќе живеат повеќе од 106 милиони луѓе се дијагностицирани со Алцхајмерова болест. Ова е огромен скок во споредба со бројката од 30,8 милиони во 2010 година.

Истражувачите ги анализирале податоците за населението, и се пресметува на 7 големи фактори на ризик:


1. Недостаток на вежба

2. Дијабетес
3. Висок крвен притисок во средната возраст
4. Дебелината во средната возраст
5. депресија
6. пушење
7. А ниско ниво на образование

Тимот смета како да се елиминира секоја од овие фактори влијаат на инциденца. Резултатите варираат во зависност од регионот - Велика Британија, САД или Европа.

Елиминирање на фактори на ризик

Истражувачите велат дека намалувањето на секој ризик фактор за само 10% од скалата на планетата може да се спречи околу 9 милиони нови случаи на деменција до 2050 година.

Во повеќето земји во развој, ниско ниво на образование се смета за најважниот фактор на ризик, проследено со пушењето и недостатокот на вежбање.

Овие податоци се објавени во новиот број на Лансет неврологија.

здраво стареење

Авторот д-р Керол мозокот (Керол Brayne) од Институтот за јавно здравје во Кембриџ, пишува во својата статија: "Иако не постои единствен начин за спречување на деменција, ние може да потрае неколку чекори за да се намали ризикот од деменција во старост. Ние знаеме колку има ризици, и знаеме колку е тешко тие се испреплетени. Само со додавање на физичката активност, на пример, ние може да се избегне хипертензија, дебелина и дијабетес, а некои луѓе се уште може да се најде здрава старост без деменција. Двојна победа ".

Коментирајќи во врска со резултатите од новата студија, д-р Даг Браун (Даг Браун), директор за истражување и развој на компанијата на Алцхајмерова болест во Велика Британија, рече: "Оваа важна работа придонесе за нашето знаење потврдува придобивките од физичката активност за спречување на деменција."

"Со очекува бројката од 106 милиони пациенти од 2050 година, ние мора да стори сé што е можно за да се спречи Алцхајмерова болест. Спречување 1 од 3 случаи - тоа е можност која не може да се игнорира. Ние веќе знаеме дека овие работи се добри за срцето, а сега можеме да се на ист начин да се спречи деменција. Редовните вежби, одјавување од пушењето и Медитеранот исхрана - тоа е она што јас би Ви препорачуваме за сите "- додаде тој.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
На пат кон сигурна дијагноза на Алцхајмерова болестНа пат кон сигурна дијагноза на Алцхајмерова болест
Екстрактот од какао спречи Алцхајмеровата болест?Екстрактот од какао спречи Алцхајмеровата болест?
Ол-1 менува Алцхајмерова болестОл-1 менува Алцхајмерова болест
Психологија и психијатријаПсихологија и психијатрија
Salsalate во Алцхајмеровата болестSalsalate во Алцхајмеровата болест
Поплаки за меморија - предвесник на деменцијаПоплаки за меморија - предвесник на деменција
Лекови за Алцхајмеровата болест да се намали ризикот од срцев удар и смртЛекови за Алцхајмеровата болест да се намали ризикот од срцев удар и смрт
Вакцина против Алцхајмерова болест чекор поблискуВакцина против Алцхајмерова болест чекор поблиску
Чоколадо за спречување на Алцхајмеровата болестЧоколадо за спречување на Алцхајмеровата болест
Фактори на ризик: Алцхајмерова болестФактори на ризик: Алцхајмерова болест
» » » Секој трет случај на Алцхајмерова болест може да се спречи