ma.gurushealth.ru

Како да се дефинира запек?

Дијагнозата на запекЕден од најпознатите општествено важни проблеми е тешкотијата со движења на дебелото црево. Овој феномен е дека чинот на дефекацијата случува со големи тешкотии, полека и со долги паузи помеѓу акти. Опасност тешкотии со дефекацијата е дека акумулирано столче наруши нормалниот проток на крв во крвните садови процес ректален и haemorrhoidal го промовираат формирањето на рачки. Долги одлагања дефекацијата може да биде хронична и епизодни. Утврдување на причината на привремена стол е доста тешко нарушувања, како тоа може да биде:
 • бременост;
 • употребата на одредени производи, намалување на внесот на течности и други аспекти поврзани со исхраната;
 • депресија, нервниот нарушувања;
 • лекови со страничен ефект;
 • Туристички запек, која се јавува во кршење на вообичаениот начин.

Причината за хроничната одложувања дефекацијата е често присуство на некоја патологија во која самата доцнењето е секундарна функција. При утврдување на запек е главен фактор на времето на одложување на стол. Ако во рок од 72 часа измет распределени помалку од триста грама, лекарите се утврди дијагнозата запек.

Диференцијална дијагноза на запек

Како да се дефинира запек?Долги паузи и потешкотии во дефекацијата придонесе за развој на болести како хепатитис, болести на билијарниот тракт како резултат на зголемување на товарот на црниот дроб, кои не можат да се справат со интоксикација на организмот. Болест комплицирана од запек, ентеритис, средно воспаление на дебелото црево. Како мултифакториелна болест, тешко е чин на дефекацијата може да биде функционална, кога скршени природата на движења на дебелото црево и органски. За возврат, органски запек може да се подели во следниве видови:

Видео: Како да се третираат запек без апчиња природни начини?

 1. Примарен предизвикана од абнормалности во дебелото црево.
 2. Второ, како последица на цревни болести, патолошки промени во другите органи и системи за одржување во живот.
 3. Промена на подвижноста на дебелото црево со зголемена етиологија.

Диференцијална дијагноза на запек е дизајниран за да се утврди причината Хипомотилитет на дебелото црево и да ги елиминираат тежината на дефекацијата предизвикана од дисфункција на мускулите на дното од карлицата. Разл. дијагноза на запек вклучува неколку чекори. Првично, се собираат податоци за време на траењето на повредата во имплементацијата на актот на дефекација, навики за јадење, потрошувачката на лекови, кои можат да доведат до такви прекршоци. Исто така, потребно е да се утврди присуство на истовремена болести, степенот на физичка активност.

Во следната фаза на потребните лабораториски и инструментални истраги. Изборот на начини на диференцијал. дијагноза на запек зависи од многу фактори. Значи колоноскопија, сигмоидоскопија или бариум клизма задолжително пропишани за продолжено запек кај лица постари од педесет години. Утврдување на дијагноза на болести на карличните мускули откриено од страна на defektografii, електромиографија, и аноректална манометрија. Отсуство на органска патологија во студии покажуваат за дијагноза на IBS или функционална констипација е дијагностицирана.

дијагностицирање запекКога диференцијалната дијагноза на запек симптоми кои бараат посебно внимание се оние кои се вознемирувачки симптоми поврзани одлагање стол како што се:

Видео: Како да се третираат запек. 100% работи техника

 • присуство на крв во измет нечистотии;
 • треска;
 • губење на тежината за да нема некоја очигледна причина.

Покрај тоа, забрзана седиментација, влошување на биохемиски и имунолошки параметри, леукоцитоза, анемија, исто така припаѓаат на знаците за предупредување. Поставување на прецизна дијагноза на болеста, ако утврдената доделени средно запек третман на болеста, додека внимателно прилагодување на исхраната со зголемување на содржината на храна богата со растителни влакна и зголемување на внесот на течности.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Распределба за запекРаспределба за запек
Од она што запек и зошто?Од она што запек и зошто?
Постојана запек причини и третман, што да правам и како да се ослободи од?Постојана запек причини и третман, што да правам и како да се ослободи од?
Анализи за запекАнализи за запек
Што да се прави за време на долгите упорни запек кај дете и возрасен?Што да се прави за време на долгите упорни запек кај дете и возрасен?
Како да се ослободи од запек во текот на бременоста?Како да се ослободи од запек во текот на бременоста?
Хирургија анални фисуриХирургија анални фисури
Хроничен колитис со запекХроничен колитис со запек
Хроничен запек кај бебињата, децатаХроничен запек кај бебињата, децата
Што жалби кога се загрижени за запек?Што жалби кога се загрижени за запек?