ma.gurushealth.ru

ICD 10 и пептичен улкус (чир) на желудникот

ICD 10 пептичен улцерСо цел да се соберат информации за различни болести, водење статистика, униформа класификација и третман е создадена од Меѓународната класификација на болести - МКБ. Пептичен улкус болест, исто така, се вклучени во оваа листа и има доделениот број K25. ICD периодично се разгледуваат. Ова обично се случува еднаш на секои 10 години. Од 1948 година, тој се занимава со координација на преглед на СЗО.

На пептичен улкус МКБ е вклучена за долго време. Со секоја ревизија на информации за болеста беше дополнета и изменета. Вклучува нови и стари потточките кај одредени болести. Денес работи документ на Десеттата ревизија. Сите неодамнешните промени на чир МКБ 10 беа донесени во 1989 година, но во Русија оваа класификација е донесена многу подоцна, а до 1998 година на концептот и принципите на нејзиниот чир лекување во САД и стомачен чир код МКБ-10 имаше некои разлики. Но, од 1 јануари 1998 година стана унифицирана класификација.

Треба да се напомене дека на Десеттата ревизија - тоа е одлична работа на разни национални здравствени организации. На особеност на овој документ е од претходната вовед во класификацијата на буква и три бројки, со што се овозможи употреба на 100 три-цифрениот категории во секоја класа. Беше применет од 25 букви 26, резервната лево буквата U.

Чир МКБ 10 има писмо код и исклучува K25 болести како што се чир и акутна форма НОС хеморагични ерозивен гастритис. Модерни класификацијата на чир на желудникот (ICD-10) код вклучува следниве под-9, од кои K25,0-K25,3 - е акутна форма на болеста, K25,4-K25,7 - хронична форма и K25,9 - нерегулиран. Кога крварење пациентот или K25,4 K25,0 класифицирани во зависност од формата на болеста, како и за перфорација - K25,1 или K25,5. Без перфорација или крвавење во историјата на медицината или да напишете K25,3 K25,7, крварење и перфорација K25,2 или K25,6.

Повеќе детали за класификација на МКБ-10 гастричен улкус:

  • 0 - крварење;
  • 1 - акутна со перфорација;
  • 2 - акутна крварење со перфорација;
  • 3 - тешка не-крварење видливи без перфорација;
  • 4 - нестабилен или хронично крварење;
  • 5 - хронични или нестабилна со перфорација;
  • 6 - нестабилен или хронично крварење со перфорација;
  • 7 - нестабилен или хроничен не-крварење видливи без probodeniya-ICD10 чир
  • 9 - неидентификувани форма (акутно или хронично крварење, или перфорација).

Благодарение на оваа единствена класификација, лекар во било која земја, бидејќи пациентот во медицинската историја азбучен код, се разбере дијагноза.

Чир спречува да живеат?

Видео: Отклучување на тајните на здравјето. Што ги предизвикува чир на желудникот (2016)

Европејците веќе долго време успешно се борат со чиреви, без употреба на лекови. Еве ние се каже за оваа алатка ...

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Статистика гастричен улкус: историска перспектива и сегашностаСтатистика гастричен улкус: историска перспектива и сегашноста
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Хируршки третман на комплицирани пептичен улкусХируршки третман на комплицирани пептичен улкус
Хроничен гастритис код МКБ 10 k29.5Хроничен гастритис код МКБ 10 k29.5
Формирање Физиологија на пептичен улкус. Методи за лекување на чирФормирање Физиологија на пептичен улкус. Методи за лекување на чир
Дисфункција на хипофизата-надбубрежните систем во пептичен улцерДисфункција на хипофизата-надбубрежните систем во пептичен улцер
Локализација на чир и неговото значењеЛокализација на чир и неговото значење
Пептичен улцер: нејзините симптоми и третманПептичен улцер: нејзините симптоми и третман
На тенкото црево чир едноставни (неспецифична идиопатска, пептичен, трофични, круг, и така натаму.…На тенкото црево чир едноставни (неспецифична идиопатска, пептичен, трофични, круг, и така натаму.…
» » » ICD 10 и пептичен улкус (чир) на желудникот