ma.GurusHealth.ru

Акутен интерстицијален панкреатит

Видео: Акутна pankreatit.mp4

субакутна интерстицијален панкреатитСубакутен или интерстицијален панкреатитис со филтрирање карактер наликува на акутен панкреатит, придружени со едем на панкреасот. Во исто време, тоа е многу полошо третман, има долг процес и се карактеризира со помалку сериозни симптоми на болка.

Кога дијагностицирање панкреатитис субакутна забележани остра болка во горниот дел на стомакот и болни одговор на палпација наоѓање на панкреасот областа поврзани со неговото оток.

Видео: Акутен панкреатит е опасен и подмолно

Исто така, карактеристика на интерстицијална панкреатит е мало зголемување во крвта амилаза, намалена секреција на панкреасот кога концентрацијата на неговата содржина на ензими во сок беше изолиран како последица на оштетен очевидност садови на панкреасот.

Кога ангиографија забележани hypervascularisation панкреасот и значително зголемување.

Меѓу причините за субакутна панкреатитис водечка позиција окупирана од страна на грешки во исхраната и злоупотреба на алкохол. Ненавремено започнување на третманот може да доведе до развој на секундарни дијабетес, polyhypovitaminosis, осиромашување и инвалидско на пациентот.

За помалку тешка интерстицијална панкреатит е можно да се постигне стабилен ремисија со можното влошување во случај на грешки во исхраната. Како по правило, ендокрина инсуфициенција се развива бавно, реверзибилен процес. Прогнозата на овој тип на белите дробови за време на поволни болест.

Во акутната интерстицијална панкреатитис со умерена јачина се забележани симптоми на ендокрина инсуфициенција. Егзацербации се неколку пати (4-5) годишно. Во ремисија не се случи целосна стабилизација на здравствената состојба. Постојат polifekaliya и загуби пациентот.

Третманот започнува со согласност со нискокалорична диета со нежни еднократно оброк. Во овој случај, препишуваат, ја ублажува болката во комбинација со лекови antispasmodic акција. Терапија, исто така, е во насока на намалување на секреторен функција на панкреасот. Задолжителна одмор во кревет и тишина. Ако подобрување на состојбата на пациентот не се почитува, а можеби и операција.

Треба да се напомене дека стапката на смртност од болести на панкреасот расте, и покрај значителниот напредок и напредок во третманот на болести. Субакутна превенција панкреатит е здрав начин на живот во комбинација со умерена исхрана.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Синдроми на акутен панкреатитСиндроми на акутен панкреатит
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Акутен хеморагичен панкреатитис: Причини, СимптомиАкутен хеморагичен панкреатитис: Причини, Симптоми
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Laminaria панкреатитLaminaria панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Наследниот панкреатит: симптоми, третманот, симптоми, причиниНаследниот панкреатит: симптоми, третманот, симптоми, причини
Октреотид панкреатитОктреотид панкреатит
» » » Акутен интерстицијален панкреатит