ma.gurushealth.ru

Што е панкреатитис?

Што е панкреатитис?Панкреатитис - болест на панкреасот, што се карактеризира со воспаление. Панкреасот лачи во нашето тело lipokain и гликоген, како и инсулинот, е активно вклучена во дигестивниот процес, за производство на гастричниот сок од повеќето неутрализира киселината во желудникот. Кога воспалителниот процес може да биде компромитиран кој било од горенаведените функции на телото. Панкреатит е на два вида - акутна и хронична.

Акутен панкреатит се карактеризира со заболување на панкреасот, со што почнува да се вари. Ако не ќе биде лансирана во време на третманот, панкреасот ќе започне инфекција која ќе доведе до фатален исход - пациентот ќе започне силен интоксикација, придружена со гадење и повраќање, нарушена свест до состојба на шок и колапс на државата. За акутна форма на болеста се карактеризира со силна болка во левиот горен квадрант, потоа стекнување херпес карактер. Што е акутен панкреатит:

  • со гноен фокуси на гноен фузија;
  • интерстицијален едем на панкреасот;
  • крварење со хеморагии;
  • некроза на панкреасот со центрите на колапс.

На акутен напад е потребна итна хоспитализација, и, понекогаш, хирургија и, според тоа, да го одложи преглед и третман не може да биде во форма.

Ако акутен панкреатит не е излечен целосно, тоа може да стане хронична. Тој може да се измачува лицето во текот на животот и да се случи во најмала повреда на исхрана и здрав начин на живот. Понекогаш е на четири вида:

  • болка - горниот дел од стомакот болка болка;
  • асимптоматски - без никакви манифестации;
  • psevdoopuholevy - се карактеризира со зголемување на главата на панкреасот;
  • повторливи - сите симптоми се јавуваат само во текот на егзацербација.

Видео: Хроничен панкреатитис

Што е панкреатитис?Хронична форма на болеста се карактеризира со атрофија на ткивото на жлезда себе и на раст на сврзното ткиво. Воспаление на простата, додека постојана основа.

Во хроничен панкреатит, во прилог на болка, пациентот се чувствува гадење, повраќање, понекогаш, понекогаш, постои подригнување и недостаток на апетит. Едно лице може да се губат телесната тежина драстично. Овој вид на болест не бара болничко лекување. Се справи со неа, може да се дома, строго следниве совети на лекарот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Capitate панкреатитCapitate панкреатит
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Тежок акутен панкреатитТежок акутен панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Болки во стомакот и панкреатитис панкреасотБолки во стомакот и панкреатитис панкреасот
Слабост и вртоглавица во панкреатитСлабост и вртоглавица во панкреатит
Октреотид панкреатитОктреотид панкреатит