ma.gurushealth.ru

Опструктивни хроничен панкреатит

опструктивна хроничен панкреатитДуктална опструкција на панкреасот се нарекува нивните затнувањето предизвикани од различни причини. Еден од нив може да биде тумор или лузна на ткивото на градите. Во овој случај, опструктивна панкреатит е реверзибилен по отстранување од главните причини што ја предизвика.

Сепак, во повеќето случаи, панкреатит е последица на хроничен тек. Покрај тоа, во согласност со класификацијата донесена во 1988 година и е познат како Марсеј-римски, опструктивна панкреатит е еден од клинички форми на хроничниот панкреатит.

Во дијагностицирање на оваа болест е забележана оклузија на главниот панкреатичен канал. Процесот се одвива без проблеми и не е поврзана со создавање на камен во панкреасот. Главниот симптом на опструктивна панкреатит е постојана болка. Откриени дилатација во дијагностицирање на панкреасот дуктална систем.

Конвенционално, опструктивна хроничен панкреатитис може да се подели во три групи во зависност од причините за болеста, како и природата на курсот. Најчестите опструкција на каналите на панкреасот, предизвикани од нив calcining, причината за која може да биде:

  • наследна опструктивна
  • тропски
  • хиперкалцемија

Во втората група се однесува опструктивна хроничен панкреатит предизвикани од дифузна фиброза. Во овој случај, постојат чести рецидиви, придружуван од уништување на паренхимот на егзокрините. Исто така, на панкреасот опструкција канал може да предизвика фиброзен панкреатитис која се развива во однос на позадината на periobulyarnogo дифузна фиброза.

Во моментов, на научна медицинска заедница постои дебата за законитоста на таквата класификација. Фактот дека со внимателна анализа на панкреасот отстрани фрагменти во исто време има сите знаци на различни процеси, кои припаѓаат на различни групи на опструктивна панкреатитис. Сето ова ни овозможува да се зборува за различни фази од истата болест.

Успехот на третманот на хронична опструктивна панкреатит е од големо значење нејзино навремено дијагностицирање, како и на правото вид комплексна терапија. Може да се покаже хируршки третман. Како мерка на претпазливост, треба да се забележи здрава исхрана и здрав начин на живот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Pariet панкреатитPariet панкреатит
Хроничен панкреатитис и бременостаХроничен панкреатитис и бременоста
Capitate панкреатитCapitate панкреатит
Попреченост во хроничен панкреатитПопреченост во хроничен панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Ранитидин панкреатитРанитидин панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Наследниот панкреатит: симптоми, третманот, симптоми, причиниНаследниот панкреатит: симптоми, третманот, симптоми, причини
Октреотид панкреатитОктреотид панкреатит
» » » Опструктивни хроничен панкреатит