ma.gurushealth.ru

Панкреатит во класификацијата на акутната фаза, форма, број на МКБ-10, Атланта 2007

класификацијата на акутен панкреатитПотребата за стандардна класификација на акутен панкреатит е формирана во 1992 година во еден симпозиум се одржа во Атланта. Потребата за развој на методи и фази на развој во акутната текот на класификација на болеста кај егзацербација периоди предизвика генерација на единствени принципи за третман на различни манифестации на таков процес.

Во моментов, таквата класификација е основна, но во секоја земја постојат разлики, и во фази и во форма слична болест со стандард. Иако многу хирурзи на модерната медицина успешно да се игнорира во секојдневна практика на поделба и терминологија донесен во Атланта, поради новите откритија во областа на формите и фази на акутен панкреатит, за време на неговата акутна користи свој класификација, која се разликува од претходно предложената шема.

Денес, за производство на таква дијагноза како акутен панкреатит, мора да имате на пациентот најмалку две од трите главни карактеристики:

  • силна болка;
  • зголемување на амилаза и липаза во крвта на пациентот не е помалку од три пати над горната граница на овој индикатор во нормална состојба;
  • Компјутеризирана томографија карактеристика индикации за болест за време на егзацербација.

Во зависност од тежината на болеста во текот на акутна, овие симптоми можат да бидат многу различни од индикаторите усвоени во Атланта. Со оглед на тежината, болеста се одредува од страна на две форми: тешки и не-тешка. Иако во различни фази на болеста, како поделба може да се менува во детали. Во различни фази на акутен панкреатит проток и егзацербации можат да се појават нови форми, во зависност од лезија на панкреасот. Само чекор акутна прогресија на примарната болест може да се карактеризира со различни истовремени дијагнози, како што е неуспех на циркулаторниот и респираторниот систем, широко гноење, цистични формации, акумулација на течност, и многу други. Во зависност од фазата на акутен панкреатит КТ индикатори се здобијат со сите нови карактеристики, во врска со ова, во форма на болеста е постојано рафиниран.

Во согласност со процесот на морфологијата, дистрибуција и уништување, класификација разликува две форми на акутна текот на болеста, за време на неговото влошување: интерстицијален едем и некроза. Иако со ширењето на воспалителниот процес, една фаза на болеста може да напредува во друг. Некротични лезии може да биде стерилна или инфицирани.

Во моментов, за пласман на Атланта бара ревизија на сите главни точки, како и во однос на можностите на модерната опрема, форми на панкреатитис проток, и егзацербации, како и нејзините главни карактеристики може да биде дијагностициран во повеќе детали.

Код на акутен панкреатит во МКБ 10

Акутен панкреатит во МКБ 10Според Меѓународната класификација на болести МКБ 10 ревизија, следниве форми на болеста код (K85).

Панкреасот апсцес (време формирање - 4-6 недели, а можеби и операција, е помалку опасна форма на болеста).

Акутна инфекција и некроза на МКБ 10 е предизвикана од ензими авто-варење жлезда, липаза и трипсин наоѓа во него, како и делумно некроза на нејзините клетки и ткива. Ефектите од некроза е првиот апсцес на жлездата, проследено со формирање на цисти и во фокална некроза - брзиот развој на воспалителниот процес.

Релапс, која за причините за појавата и влошување е поделена на:

  • идиопатска;
  • билијарна;
  • алкохол;
  • дрога-индуцирана.

Оваа група на МКБ-10 содржи под-акутна, гноен, хеморагична и без понатамошна разработка панкреатитис.

Класификација на акутен панкреатит Атланта 2007

Акутен панкреатит класификација на Атланта 2007Во однос на класификацијата на акутен панкреатит Атланта 2007 година, во согласност со најновите имплементација на промени разликуваат:

  • Лесно акутен панкреатит - најчестата форма на болеста. Тоа се случува во 85% од пациентите, обично со конгенитални аномалии или подложност на болести на гастроинтестиналниот тракт. Во овој случај исклучени панкреасот едем (на панкреасот) и развојот на органска инсуфициенција. Веројатноста за смрт лесна болест е 0,5%.
  • Болеста е умерено - зазема една десеттина од сите дијагностицирани случаи. Според статистичките податоци на смртта изнесува 10-15% од сите случаи. Оваа форма на болеста се карактеризира со локални симптоми и манифестации на болеста, како што се гради апсцес, циста и peripancreatic инфилтрација, како и појавата на откажување на органите трае не подолго од 48 часа.
  • Оваа болест е тешка класификација Атланта 2007 година - е брз процес на компликации на болеста, кои во повеќето случаи се јавува некроза на панкреасот, како и развој на органска инсуфициенција која трае повеќе од 48 часа. Тешка болест се наоѓа во пет проценти од пациентите. Веројатноста за смрт во тешка форма на болеста сметки за поголемиот дел од случаите, имено - 50-60%.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Фази на хроничен панкреатитФази на хроничен панкреатит
Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третманАкутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третман
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Тежок акутен панкреатитТежок акутен панкреатит
ЕКГ панкреатитЕКГ панкреатит
Опструктивни хроничен панкреатитОпструктивни хроничен панкреатит
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Интензивни и инфузиона терапија на акутен панкреатитИнтензивни и инфузиона терапија на акутен панкреатит
Претставките во акутен панкреатитПретставките во акутен панкреатит
Процесот на нега, медицинска сестра, интервенција во акутен панкреатитПроцесот на нега, медицинска сестра, интервенција во акутен панкреатит
» » » Панкреатит во класификацијата на акутната фаза, форма, број на МКБ-10, Атланта 2007