ma.GurusHealth.ru

Синдроми на акутен панкреатит

Синдроми на акутен панкреатитЗа развој на акутен панкреатит се карактеризира со некои синдроми. Меѓу нив се и болка синдроми екскреторен и ендокрина инсуфициенција.

Болка во акутен панкреатит се карактеризира со остри, неподнослива болка, најчесто херпес карактер. Обично, болката е проектиран врз епигастрична регионот, се протега по должината ребрените лакови (како зрачење на болката е поради анатомската положба, која дава изглед на болка по тип "заврши"). Болката е предизвикана од агресивната природа на ензимите на авто-варењето на храната и ткивото на простатата.

Екскреторен неуспехот во акутен панкреатит поврзани со недостаток на ензими. Поради воспаление почнува автолиза (авто-варењето) zhelezy- spazmiruyutsya канали и не може да се добие во дуоденумот и таму да учествуваат во процесот на варењето на храната. Овој синдром се карактеризира со amylorrhea, запек, ретко - надуеност.

Ендокрина инсуфициенција се манифестира со зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта (панкреасот произведува инсулин, кои се вклучени во распаѓањето на гликогенот и намалување на концентрацијата на шеќер во крвта). Најчестите исходот на оваа состојба е дијабетес, тип 1 обично.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кома панкреатитКома панкреатит
Анализи за акутен панкреатитАнализи за акутен панкреатит
Калциум панкреатитКалциум панкреатит
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Средно панкреатитис и нејзиниот третманСредно панкреатитис и нејзиниот третман
Bifiform панкреатитBifiform панкреатит
Акутен панкреатит во дијабетесАкутен панкреатит во дијабетес
Синдроми на хроничен панкреатитСиндроми на хроничен панкреатит
Хроничен и акутен панкреатит во текот на бременоста, причините, симптомите, третманХроничен и акутен панкреатит во текот на бременоста, причините, симптомите, третман
Лаксатив за панкреатитисЛаксатив за панкреатитис