ma.GurusHealth.ru

Хроничен панкреатитис патогенезата, етиологија, причина за

Хроничен панкреатитис, патогенезаХроничен панкреатит е еден polietiologichesky болеста и нејзиниот развој влијае на различни причини.

Етиологија на хроничен панкреатит се:

  • На акутна форма на болеста;
  • прекумерната потрошувачка на алкохол;
  • заболувања на жолчниот меур и дуоденални улкуси;
  • пушење;
  • погрешна исхрана;
  • наследноста.

Акутен панкреатит придружени напади што резултира со патолошки промени се случуваат во панкреасот. Тие се појавуваат во форма на стеснување на панкреасните канали, формирање на камења, цисти, polukist, лузна дисторзија. Вроден ткивото станува лузна изменета и самата железо - густа, функционално неисправни. Овие варијации да придонесе во акутна форма на болеста во хронична.

Тешка токсичните ефекти на панкреасот има алкохол. Особено висок ризик од заболување со дневна доза на алкохол во неограничени количини за долго време. Но, дури и во мали дози на алкохол да се придонесе за развој на хроничен панкреатит се присутни кога другите фактори на ризик.

Промовирање на прогресијата на болеста холелитијаза, Холедохолитијаза течна форма (особено кај жените), патологија на Oddi сфинктер, стенози на канали, дивертикулум, papillita. Во развојот на болеста, како и да влијае на метаболички и циркулаторни нарушувања, интоксикација долго се протега од црево (цревни болести, хроничен колитис) и интоксикација со разни болести (на пример, сифилис, туберкулоза).

Панкреасот предизвикува голема штета на злоупотреба на тутунот. Тоа предизвикува формирање на ендокриниот, егзокрина инсуфициенција, што доведува до калцификација канали кои станува етиологија во хроничен панкреатит.

Причината за таква болест може да стане богата храна со висока содржина на протеини и масти. Под негово влијание се зголемува производството на панкреасниот сок. Тој нема време за време на отсуството на панкреасот, што резултира со оштетување на панкреасните канали.

Уште една од најважните причини за болеста во хронична форма е наследноста. На основа на мутации во гените на болеста лежи kationicheskogo (PRSS1) и на трипсиноген anionicheskogo (PRSS2), трипсин инхибитор (SPINK1), химотрипсин C, кои предизвикуваат неконтролирано активирање на панкреасот ензими и autodestruktsii панкреасот.

На етиологија и патогенеза на хроничен панкреатит

На основа на патогенетски механизми на хроничен панкреатит е значително зголемување на секреција на панкреасот и активирање на ензими (chymotrypsinogen, трипсиноген, фосфолипаза А, proelastazy), што резултира во автолиза ( "авто-варење") на панкреасот.

Причини за хроничен панкреатит

Се вклучени во патогенезата на алкохолни панкреатитис неколку механизми:

  • Етанол намалува ензимската активност оксидаза што води до формирање на радикали, кои влијаат на развојот на некроза и воспалителни процеси. Резултатот е формирање на фиброза и масна дегенерација на ткивото на простатата;
  • Алкохолот го менува составот на панкреасниот сок: количината на протеини се зголемува и се намалува нивото на бикарбонат. Како резултат на тоа, се создаваат услови за губење на протеини талози. Потоа, тие calcifying и оклузивна каналите на панкреасот;
  • под влијание на етанол содржани во алкохол, се јавува грч на сфинктер на Oddi, што е последица на intraductal хипертензија. Ензими продорен ослабен ѕид канали, кое се активира и да започне да се "работи" ткивото на простатата автолиза.

Етиологијата и патогенезата на билијарен панкреатит предизвикан од промените кои се случуваат во панкреасот, придружуван формирање на камења и блокада на каналите. Како резултат на тоа, движењето на камењата и траума microcrystals случува слузница, што доведува до дисфункција на сфинктерот на Oddi, и како последица - papillita зголеми на стеноза. Така нарушено протокот на жолчката, која е формирана Biliopancreatic рефлукс, активирање на секреција на ензимот. Слична е крајниот резултат на формирање на стриктури, фистули, аномалии во развојот на заеднички жолчен канал и панкреасот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Попреченост во хроничен панкреатитПопреченост во хроничен панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Опструктивни хроничен панкреатитОпструктивни хроничен панкреатит
Вотка со панкреатит, може да биде во можност да се пие кога панкреасот?Вотка со панкреатит, може да биде во можност да се пие кога панкреасот?
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Мемо панкреатитМемо панкреатит
Хроничен и акутен панкреатит во текот на бременоста, причините, симптомите, третманХроничен и акутен панкреатит во текот на бременоста, причините, симптомите, третман
Кокос панкреатитКокос панкреатит
» » » Хроничен панкреатитис патогенезата, етиологија, причина за