ma.GurusHealth.ru

Болка во хроничен панкреатит

болка во хроничен панкреатитБолка во хроничен панкреатит се смета за еден од главните симптоми. Таа може да стане причина за болката и онеспособеноста на луѓето кои страдаат од хроничен панкреатит. Манифестацијата на силна болка доведува до потребата од лекување на пациентот во мирување или амбулантско основа. заштита на квалитетот на манифестацијата на болка кај луѓето кои страдаат од хроничен панкреатит има свои тешкотии поврзани со недостатокот на точни податоци за да се оцени ефикасноста на различни методи на лекување, недостатокот на информации патофизиолошки причини за болка, неговите субјективни и полиморфизам.

Друга комплексноста на третман на болка во хроничен панкреатит е потребата да се воведе во третманот на пациентите од различни специјалисти, секој со свои идеи за механизмите на болка и нејзините методи на лекување често се фундаментално различни од ставовите на другите лекари.

Клучните механизми во панкреасот, кои доведуваат до болка, се:

  • Проширување и зголемување на притисокот во панкреасните канали по нив приклучување concrements;
  • Дигестивните ензими иритирачки рецептори за болка во панкреасот;
  • Биолошки активни средства формирана во фокуси на воспаление, кое иритираат nociceptors;
  • Формирање на псевдоцисти и воспалителни едем на панкреасот, кој води за да се протега на капсулата на простата;
  • Сврзното ткиво кое расте околу воспалителните фокуси и доведува до контакт на рецептори за болка, и мобилните метаболити.

Видео: Болки во грбот во хроничен панкреатит

Болка во хроничен панкреатит често може да се случи по прејадување, алкохол прием, панкреасот траума, билијарна колика напади, hyperparathyroid криза.

Тоа е забележано дека кај пациентите со хроничен панкреатит за над 10 години, болката затапе на речиси целосен застој. Ова се должи на одумирањето на рецептори за болка и да се зголеми прагот на болка во рецептори кои не се исушија.

Како и каде болката во хроничен панкреатит?

болка во хроничен панкреатитВо хроничен панкреатит, болка во стомакот, во илијачна обрасната. Овие симптоми се направи да биде невозможно да одиме директно, па дури и да седат. Непријатност е толку силна што пациентот изгуби апетитот, столче станува водени и мрсна конзистентност. На слузокожата во устата е сува, се појавува жед. Може да има одеднаш повраќање. Овие симптоми се познати на сите луѓе со воспалени панкреасот.

Во хронично воспаление, болка органи може да се случи во грбот, како на панкреасот зрачи низ абдоминалната празнина.

Ако воспалението е забележан во телото на главата, болка во горниот десен квадрант. Непријатни симптоми може да се појави во горниот десен квадрант, во препоните, грбот или преку перитонеумот. Нивната локализација не е секогаш се забележани во еден момент. Сами по себе, знаци на воспаление се извиваше ко лак, прободување или сечење карактер. Сето тоа зависи од она што се разгоре панкреасот. Човекот понекогаш не може да си дозволи да се движат на овие знаци на хроничниот панкреатит.

Видео: панкреатитис

Кога воспаление на панкреасот тело, болката се манифестира во стомакот. Кога воспаление на телото на опашката, непријатните симптоми се јавуваат во пределот на стомакот и под левиот горен квадрант.

Најчесто, локализација на симптомите на панкреатитис се толку несфатливо дека едно лице е тешко да се утврди точно каде што најмногу боли.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хроничен панкреатитис и бременостаХроничен панкреатитис и бременоста
Capitate панкреатитCapitate панкреатит
Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третманАкутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третман
Попреченост во хроничен панкреатитПопреченост во хроничен панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Ранитидин панкреатитРанитидин панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Опструктивни хроничен панкреатитОпструктивни хроничен панкреатит
Наследниот панкреатит: симптоми, третманот, симптоми, причиниНаследниот панкреатит: симптоми, третманот, симптоми, причини
Аспиринот панкреатитАспиринот панкреатит