ma.gurushealth.ru

Дијареа снегулки во дете

дијареа снегулкиДијареа кај детето се смета за состојба во која движења на дебелото црево се случи повеќе од три пати во краток период на време, со течна столица конзистентност. Оваа повреда се однесува на функционални проблеми на дигестивниот систем, тоа е многу загрижувачки знак и бара итен третман од страна на професионалец. Дијареа снегулки најчесто се појавува поради повреди на цревната микрофлора и поради нејзиниот пораз габи од родот кандида.

Габи од родот кандида нормално постојат во стомакот на здраво дете. Но, тие почнаа да влијае негативно на цревата, потребно е провокација. Најчесто ова е резултат на општиот пад на имунитетот. Интестинална кандидијаза се карактеризира со симптоми како што се:

  • дијареа со примеса на бели снегулки;
  • абдоминална болка;
  • гасови;
  • појавата на прелива во аналниот област.

Меѓу децата дијареа снегулки во дете често се јавува во помлада возраст, е предизвикан од квасец како габи на позадината на dysbiosis. За дијагноза на причини за дијареа снегулки потребно да се направи студија на движењето на дебелото црево бактериски.

Лекување и превенција на дијареа снегулки

Дијареа снегулки во детеТретманот треба да биде утврден со област педијатар. По инспекцијата и идентификација на причините кандидијаза, мора да ги назначат причинска и патогенетски терапија. На каузална терапија вклучуваат употреба на антифунгални лекови. Бебето е потребно да се врати нормалната цревна микрофлора и го постави јогурт.

Спречување на интестинална кандидијаза:

  • деца капење, особено на младите, навремена промена на облека кревет;
  • Храната со доволно количество на влакна;
  • вклучување во исхраната на јогурт и кисело млеко кај децата по 6 месеци.

Некои факти кои мора да значи треба да се знае на мајките:

  1. Ако детето има пролив снегулки, но квасец габи биле пронајдени во бактериски студија на измет - тоа е нормално;
  2. Откривањето на габи не бараат третман;
  3. Тоа не е потребно да се третираат на бебето на свој без да го прегледал на оваа патологија, ова може да му наштети на своите микрофлора.

Во прилог на овие фактори, појавата на снегулки дијареа може да биде предизвикана од вирусна инфекција на цревата, најчесто ротавирус. За дополнителна дијареа, треска и симптоми на труење, слабост, гадење и други феномени.

Поради стагнација на жолчката, исто така, може да предизвика дијареа снегулки. Така постои пожолтување на кожата, треска, болка во горниот десен квадрант, гадење и повраќање. Во секој случај треба веднаш да се консултираат со лекар.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црви, и дијареа кај детеЦрви, и дијареа кај дете
Кандидијаза на кардиоваскуларниот системКандидијаза на кардиоваскуларниот систем
Дијареа (пролив) светла бојаДијареа (пролив) светла боја
Дијареа, дијареа кај ракДијареа, дијареа кај рак
Дијареа со крв во детеДијареа со крв во дете
Дебела дијареаДебела дијареа
Дијареа (пролив), бело во деца и возрасниДијареа (пролив), бело во деца и возрасни
Која боја дијареа кај деца и возрасни?Која боја дијареа кај деца и возрасни?
Дијареа со ангинаДијареа со ангина
Кои житни не е можно ако имате дијареа (пролив)?Кои житни не е можно ако имате дијареа (пролив)?