ma.gurushealth.ru

Тестови за панкреатитис и холециститис

Видео: Третман на зголемена киселост на желудникот, панкреатитис

Тестови за панкреатитис и холециститисРазмислете за основни тестови за панкреатитис и холециститис. Во медицинската пракса за панкреатитис се најчестите лабораториски тестови за diastasis. Нормално, во 1 ml од износот на крвта е 40-160 единици дијастаза во 1 ml на урина -. 32-64 единици. Дијастаза утврдени свежо урината. Дијастаза обично се зема на празен стомак. На егзацербација на болеста има зголемување на дијастаза во крвта и урината 4-5 пати или повеќе. Во хроничен панкреатит анализа на крв открива еозинофили или анемија (со продолжено времетраење на болеста), во урината - билирубин и алфа-амилаза.

Во акутна егзацербација или хроничен холециститис леукоцитоза е забележан со поместување во лево леукоцитна формула, седиментација на еритроцитите е зголемен, како и. Во анализата на урината се појавува билирубин и жолчни пигменти, се зголемува urobilin. Во крв хемија забележани покачено ниво на билирубин, фибриноген и хаптоглобин al. Хроничен холецистит имунолошки анализа на крвта покажува пад на Б-лимфоцитите и Т-лимфоцити, како и нивото на имуноглобулин А

Диференцијална дијагноза на панкреатитис и холециститис

Диференцијална дијагноза на панкреатитис и холециститисАкутен панкреатит треба да се разликува од болести како што се чир на желудникот перфорација, деструктивни холециститис, акутна оклузија на мезентерична артерија слив, како и миокарден инфаркт. Диференцијална дијагноза на хроничен панкреатит форма мора да се разликува од рак на простата, кои често се гледа во хронични болести. За да се разјаснат користи ултразвук, ангиографија, компјутеризирана томографија и биопсија на телото на пациентот.

Видео: Болка во епигастрична - изнајмување тестови

На акутна форма на холециститис разликува со болести како што се панкреатитис, апендицитис, интестинална опструкција, опструкција на артериите на мезентериумот, како и ренална колика и перфориран чир на желудникот и дуоденален чир. Диференцијална дијагноза на хронична форма на болеста се врши со симптоми на дуоденален чир и хронична дуоденитис. За точна дијагноза, ендоскопија на желудникот и дуоденумот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тестови на крвта за opistorhoz (IFA, биохемија), антитела (АТМ)Тестови на крвта за opistorhoz (IFA, биохемија), антитела (АТМ)
Дијастаза за панкреатитисДијастаза за панкреатитис
Тестови на крвта за панкреатитис, која мора да помине, нивните перформанси, резултатите за тоа како…Тестови на крвта за панкреатитис, која мора да помине, нивните перформанси, резултатите за тоа како…
Анализи за акутен панкреатитАнализи за акутен панкреатит
Што тестови на крвта помине со заболување на панкреасот?Што тестови на крвта помине со заболување на панкреасот?
Фаза на панкреатитФаза на панкреатит
Комплетна крвна слика со панкреатитис, леукоцити, СЕКомплетна крвна слика со панкреатитис, леукоцити, СЕ
Панкреасот амилаза во панкреатитПанкреасот амилаза во панкреатит
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Анализи во хроничен панкреатит крв, изметАнализи во хроничен панкреатит крв, измет
» » » Тестови за панкреатитис и холециститис