ma.GurusHealth.ru

Панкреасот точка

Видео: Хируршки третман на рак на панкреасот. Robotoassistirovannaya и лапароскопската хирургија

панкреасот точкаСо зголемување на големината на панкреасот може да ја љубопитство прсти. Ова е направено на локацијата на пациентот хоризонтално постот или по барање на клизма. Прстите се поставени неколку сантиметри над долниот раб на желудникот. Во текот на издишување на прстите пациентот потоне подлабоко и, без запирање, лизгање на задниот абдоминален ѕид. Со зголемувањето на тоа детектира во форма на влакно, што им овозможува да се открие одредени болни области и точки.

Ако има следниве проблеми палпира панкреасот точка:

Видео: Propaedeutics панкреас

 • Desjardins - се наоѓа три сантиметри на правото и малку нагоре од папокот. Болка во овој момент покажува дека постојат проблеми во дуоденален улкус и главата рак на сијалицата 12.
 • Мајо-точка Robrona - се наоѓа во горниот лев квадрант на стомакот. Болка е типичен кога има проблеми со опашка телото.
 • Kacha - се наоѓа на надворешниот крај на rectus abdominis мускулите на неколку сантиметри над папокот. Болка укажува на проблеми со авторитет, особено во неговото тело и опашка.
 • Машки Ки-Point - се наоѓа под ребрата, на линија на мускулот rectus abdominis на левата страна.
 • Gubergrits - се наоѓа на симетрично Desjardins лево.

панкреасот зона

панкреасот зонаПо љубопитство може да се открие болни панкреасот зони:

Видео: болести на бубрезите и панкреасот и црниот дроб

 • Chauffard - се наоѓа на една замислена линија помеѓу папокот и пазувите со десната рака. Болка доказ за проблеми со панкреасот, дуоденумот и заеднички жолчен проток.
 • Yanover - е на хоризонтална линија која поминува низ стомакот, и фаќа област 3-5 см лево.
 • Gubergrits-Skulsky - слично на Chauffard зона на аранжманот, но е на левата страна. Болка е сигнал дека има проблеми со орган на телото.

Поентата на проекција на панкреасотПоентата на проекција на панкреасотВо зависност од изворот на снабдување со крв на панкреасот е поделена на три дела:

Видео: Дискусија: Хируршки третман на рак на панкреасот. отворена хирургија

 • Раководител - снабдува со гранки на мезентерична артерија.
 • Телото - обезбедени главно спленичната артерија.
 • Опашка - снабдува со гранки на спленичната или лево гастро-omental артерија.

Кога се гледа во хоризонталната рамнина на проекција на панкреасот се појавува во повеќето случаи асиметрично - глава е поголема, а телото и опашката малку подолу. На телото на стомачните ѕид е проектиран во епигастрична, папочната и hypochondrium.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што ако се зголеми панкреасот на возрасен, како да се третираат?Што ако се зголеми панкреасот на возрасен, како да се третираат?
Цисти опашката на панкреасот и нејзиниот третманЦисти опашката на панкреасот и нејзиниот третман
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Чакра панкреасотЧакра панкреасот
Опструкција на панкреасотОпструкција на панкреасот
Слезината и панкреасотСлезината и панкреасот
Локација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. бубрезите MeridianЛокација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. бубрезите Meridian
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
Димензиите на панкреасот кај децата и нивните нормаДимензиите на панкреасот кај децата и нивните норма