ma.GurusHealth.ru

Снабдувањето со крв на панкреасот, на колото

Видео: неселективно A.T

Снабдувањето со крв на панкреасотПерфузија на панкреасот посебен метод се врши како и секој секреција мешани жлезда. Тоа е во човечкото тело се должи на три артерии. Тоа е од нив повеќето од резени се храни со крв. Главните извори кои го хранат телото, се на горната мезентерична, на слезенката, и целијачна артерија. Во внатрешноста резени повеќето од крв брза кон Лангерхансови островчиња, кои се основа на ендокриниот систем.

Повеќето мали и поголеми бродови кои доаѓаат во главата на панкреасот. Таа поддржува хепатална аортата протокот на крв. Исто така, во овој дел на крвните садови, во непосредна близина на горната мезентерична вена. Таа, исто така го снабдува со крв и телото на панкреасот. На телото и опашката се крвта на спленичната артерија и нејзините филијали. Различни луѓе во панкреасот снабдување со крв на дел од различен број на овие гранки. Обично на задниот дел од нивните костуми 3-6 парчиња и тие се разгранување еден вод на спленичната артерија. Заедно, тие се обезбеди непречено орган напојување. Тоа е овие садови anastomosing со хоризонтална садови, постигнување на дното, изобилно негуваат целиот панкреас крв. Поврзување и anastomoziruya едни со други, на долниот и горниот панкреасот-дуоденален артерија форма на две артериски лак: предниот и задниот дел. И овие два лакови, обединети меѓу себе. крв формираат затворена прстен.

Видео: лимфната дренажа од градите

Од спленичната артерија на портата слезината отстапи повторливи вени. Преку нив, крвта на оваа жлезда се јавува од телото. Во суштина, поголемиот дел од вените наоѓа во опашка. Сите венска крв се дефинитивно добива во системот преку порталната вена. Освен ако според крвните садови на венскиот одлив доаѓа од панкреасот, може да се развие некроза на опашката. Понекогаш тоа е одлив на венска панкреатитис.

Штетно влијание врз панкреасот протокот на крв врши алкохол. Тоа влијае на работата на малите крвни садови, со што нивните стегање. И тоа, пак, неминовно предизвикува смрт на клетките на панкреасот, кои не добиваат соодветна исхрана. Исто хронична администрација на алкохол во големи количини се случува имобилизација на целата делови на ткива, и исто така може да биде формирање и таложење на соли во опашка. Кај жените, овие процеси се развива многу побрзо отколку мажите. Процесот често се дијагностицира во доцна фаза, според тоа, да се третира со тешкотии.

Шема на панкреасот перфузија

снабдување со крв на главата на панкреасот

снабдување со крв на главата на панкреасот

1 - kishka- дуоденум 2 - EN артерија pecheni- 3 - гастродуоденална arteriya- 4 - горен pancreatoduodenal arteriya- 5 - пред горниот гранка pancreatoduodenal arterii- 6 - главата на панкреасот zhelezy- 7 - пред долниот гранка pancreatoduodenal arterii- 8 - пониски pancreatoduodenal arteriya- 9 - горната мезентерична arteriya- 10 - долниот заден гранки pancreatoduodenal arterii- 11 - задни горниот гранка pancreatoduodenal arterii- 12 - горниот pancreatoduodenal arteriya- 13 - горниот дел на панкреасот arteriya- 14 - Право артерија дигестивни жлезди.

Шема на панкреасот перфузија

Шема на панкреасот перфузија

1 - a. coelica- 2- a. lienalls- 3 - a. pancreatica dorsatis- 4 - a. pancreatica magna- 5 - AA pancreatica candalis- 6 - a. pancreatica inferior- 7 - a. mesenterica чувствувате, 8 - a. pancreaticoduodenalis inferior- 9 - a. pancreaticoduodenalis superior- 10 - a. pancreatica superior- 11 - a. gastricoepiploica dextra- 12 - a. gastroduodenalis- 13 - a. hepatica propria- 14 - a. gastrica грев.

Артериско снабдување на панкреасот крв

Артериско снабдување на панкреасот крв

1 - десно, лево и вкупното хепатална protoki- 2 - холична цистична protok- 3 - хепатална arteriya- 4 - гастродуоденална arteriya- 5 - пред pancreatoduodenal arteriya- 6 - горна мезентерична и Виена arteriya- 7 - на слезината arteriya- 8 - 9 aorta- - pechen- 10 - слезината

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешнаМешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешна
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Прва помош за садови мезентерична исхемија: анатомски и патолошки базиПрва помош за садови мезентерична исхемија: анатомски и патолошки бази
Структура на панкреасот, гранули ehostrukturaСтруктура на панкреасот, гранули ehostruktura
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Абдоминална аорта гранкиАбдоминална аорта гранки
Снабдувањето со крв на дебелото цревоСнабдувањето со крв на дебелото црево
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Панкреасот, панкреасот, големи дигестивниот жлезда, кој се наоѓа зад желудникот и на задниот ѕид на…Панкреасот, панкреасот, големи дигестивниот жлезда, кој се наоѓа зад желудникот и на задниот ѕид на…
Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на…Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на…
» » » Снабдувањето со крв на панкреасот, на колото