ma.GurusHealth.ru

Види панкреасот изгледа?

Со оглед на панкреасотПанкреасот во телото е втор по големина од црниот дроб. Има триаголен облик, се наоѓа зад желудникот и поврзан со дуоденумот. Тоа изгледа како издолжен lobed формирање на сиво-розова боја. ставови тело локација - попречно на грбот и стомакот во нејзиниот горен дел, на ниво на лумбален пршлен. Пораст од десно кон лево, па на опашката е малку повисока.

Поглед на панкреасот

Во човечкото возрасни димензии панкреасот може да варира 14-22 cm во најголем дел по волумен -. Раководител збор за неговата ширина 3 см рамките на овие граници, а дебелината на телото (2-3 см), и тежи 80 грама .. Структура на телото на главата, телото и опашката. Повеќето задебелена дел од тоа е главата која има кука во облик на додаток и се граничи со дуоденумот. Најтесниот дел од - опашката, кој е поврзан со слезината. вид на телото наликува на триаголна призма.

Панкреасот сок произведени од страна на панкреасот, се собираат во канал кој се протега од опашката на главата. Тој влегува во дуоденумот заедно со жолчните канали.

Се испорачува со крв низ горните и долните дуоденални артерија. Лимфните повлечена преку-панкреасните лимфни лимфни јазли. Опфатени нервни влакна на целијачна плексус и verhnebryzzheechnogo.

Што е панкреасот?

Како го прави панкреасот во слика?Специфичноста на панкреасот, кои го сочинуваат неговата структура неколку видови на ткива кои вршат различни функции. На надворешниот слој се појавува како тенок сврзното капсула, која опфаќа формирање lobed. Структурата на овие мали вроден резени внатре. Тие се формирани од слоеви се протега од спојот на капсула. Слој покриени со нерви и крвни садови. Во внатрешноста резени постојат канали, кои се вградени во интерлобуларните, кои, пак, се поврзани со главниот панкреатичен канал.

Исто така, во панкреасот ќелија групи да има големина од 0.2 - 0.3 mm, во форма на топки, кои се нарекуваат островчиња Langengarsa. Тие изгледаат различно и се разликуваат во боја, и немаат врска со екскреторен канали. Резени лачи панкреасот сок и островчиња лачат хормони во крвта. Сепак, тоа е клетки наречени преодна или мешани. Овие atsinoostrovki може да произведува хормон зимоген, а во исто време.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тумор на главата и опашката на панкреасотТумор на главата и опашката на панкреасот
Панкреасот телоПанкреасот тело
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Анатомија и физиологија на панкреасотАнатомија и физиологија на панкреасот
Панкреасот е на десната или левата страна?Панкреасот е на десната или левата страна?
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…