ma.GurusHealth.ru

FIELD панкреасот

FIELD панкреасотПанкреасот - телото во исто време, дигестивниот и ендокриниот систем, кој се наоѓа во областа меѓу стомакот и 'рбетот се надомести од стомакот на левата страна. Во лежечка положба, на местото на неговата дислокација е директно под стомакот, па оттука и името. Нормално панкреасот не палпира.

Овој втор најголем орган (црниот дроб по) во пределот на стомакот кај луѓето има попречна положба, и е поделена на три дела: на главата вратот, телото, опашка. Најдесната позиција на ниво 1 и 2 на лумбалниот 'рбет го најширокиот дел - на главата, која се извртување надолу, е тесно поврзана со облик на потковица крива на дуоденумот. Просечна (тело) и дел од опашката шут во лево и нагоре, така што на опашката се протега во текот на левиот бубрег, и тоа трае крај позиција е поставена пред влезот на слезината само на ниво на 11 и 12, долниот градната ребра. панкреасот проекција област во стомачниот ѕид над папокот е 5-10 см.

геометрија тело тело наликува на триаголна призма има три рабови и три подлоги:

  • предната површина "изгледа" на стомакот, своето право, испакнатиот дел во близина на главата, формира Оток жлезда;
  • Што се однесува до задната површина во близина абдоминална аорта, соларниот плексус, лево е во непосредна близина на левиот бубрег и левата надбубрежна жлезда;
  • на долната површина се наоѓа под трансверзалниот колон kishki- мезентериум на лево дел од него во непосредна близина дел на цревата и тенка шарки, и во непосредна близина на средината на дуоденум слаби виткање на.

Видео: стратешки пристап кон дијагноза на лезии на панкреасот и гастроинтестинални област

На која страна на панкреасот?На која страна на панкреасот?Во текот на панкреатитис напади лице тешка болка е концентрирана во левиот дел на стомакот, а тоа е во средната точка на една замислена линија за поврзување на папокот до центарот на левиот раб на лакот. Се чини дека на болните орган се наоѓа на левата страна. Оваа лажна смисла. Оваа локализација укажува на тоа дека воспалени опашката регионот на панкреасот, кој се наоѓа поблиску до левата страна.

Специфични ретроперитонеална аранжман тело, кога една третина од тоа (главата) се наоѓа на десната страна на централната оска, а две третини (телото и опашката) - на левата страна, често доведува до болни манифестации и во горниот десен квадрант и епигастриумот (епигастрична) регион, па дури и зад градната коска. Во фокусот на воспаление предизвикува "географија" на болното место. Затоа, во вкупно воспаление на панкреасот болка истури или има херпес и може да донесе било каде, најчесто во грб.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Развојот на кеси за пакување. Фази на формирањето на omentalРазвојот на кеси за пакување. Фази на формирањето на omental
Панкреасот телоПанкреасот тело
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Обликот на панкреасотОбликот на панкреасот
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Анатомија и физиологија на панкреасотАнатомија и физиологија на панкреасот
Панкреасот е на десната или левата страна?Панкреасот е на десната или левата страна?