ma.GurusHealth.ru

Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?

каде панкреасотСекој од нас има некогаш толку сигурно се запрашале каде што сите се исти во телото на едно лице е на панкреасот. Некои ја дефинира својата локација во близина на стомакот, така што името на нејзиниот со телото некако поврзани. Други, пак, се сигурни дека се наоѓа некаде во регионот на дуоденумот, но на која страна не сите го знаат. Третиот генерал, апстрактен укажува на своето присуство, така што тие велат дека тоа се наоѓа во стомакот. Ајде да се обидеме да одговориме на овие прашања многу nekaverznye и да им помогне на оние кои не разбираат до тоа.

Прво, тој го сврте вниманието на необичен тело Аристотел во внатрешноста на стомакот. Ако никој не слушнале за, каде панкреасот и дали има мал орган во луѓето, овој научник направи важен откритие. Тој истакнува дека во стомакот е многу важен орган потребно секој човек за надминување на страшните последици што може да биде кога загуба на крв резултат на траума стомачни вени. Тогаш оваа мисла се разви во делата на Клавдиј Гален и Авицена. Но, само Regnier де Граф сосема точно ја опиша анатомска локација на телото и имаат блиски односи со дуоденумот. Покрај тоа, таа е во сликата, а не во слика, имаат главниот канал. Со текот на времето, научникот беше во можност да учат и панкреасот сок.

Тоа беше само на дваесеттиот век дадоа нови резултати. Благодарение на САД беше да се утврди точната локација на панкреасот на фотографии и слики.

Ако сакате да се најде во вашето тело на панкреасот, потребно е да се почне со фактот дека ќе мора да му кажете на возраста на лицето кој е заинтересиран за ова прашање. Иако бебиња и не може да побара ова интересно прашање, но нивните мајки сакаат да знаат каде се наоѓа кај новороденото. Да се ​​најде на ова тело ќе мора да најде X торакални пршлени. Тоа беше до него и телото, што е многу мал, но многу е потребно. Со текот на времето, железо кај луѓето не е само расте, но се помести малку. Нејзината глава може да се види на ниво I-II на лумбален пршлен, а опашката благо свиткани нагоре на слезината.

Дуоденумот форми циклус во кој мала глава е ставен целосно панкреасот. Тоа е многу блиска до телото. На задниот ѕид на главата во непосредна близина на вена кава. Задната површина на телото допира 'рбетот, и опашката се крева малку, гледајќи директно до портата на слезината. Завршува во дното на левиот бубрег, постои во близина на надбубрежната жлезда.

Зошто е ова панкреасот жлезда?

Прашањето за локација е практично решен, а сега секој може да се погоди каде е таа за човечкото тело, ако имате било какви симптоми на болеста. А сепак останува прашањето поставено на почетокот, кога стомакот е релативно панкреасот. Да го направите ова, да се види на лекар, кој ги проучува прием на основното пациенти кои изразија сомневања за болката што е во стомакот. Ако пациентот лежи надолу, тогаш можеме да кажеме дека во оваа ситуација, оваа жлезда се наоѓа меѓу 'рбетот и стомакот. Таа се наоѓа во близина на I-II лумбален пршлен до ребра на левата страна.Знаејќи колку точно е панкреасот, може да се претпостави за болеста во случајот на непријатни сензации во стомакот и првите симптоми на болеста, а најмалку се грижат за нежна власт до докторот пропишува право третман и соодветната исхрана. За особено љубопитни не е излишно да се знае што да се третираат или да се дијагностицира ова како една интересна орган мора да биде гастроентеролог. Тој тогаш сигурно ви покаже точно каде панкреасот.

Локација на панкреасот

Кога едно лице има панкреасот?Панкреасот кај oragnizma наоѓа на висина на перитонеумот I-II на пршлените на лумбален 'рбет во срамнети со земја влакно (околу помеѓу желудникот и на' рбетот). оска тело е речиси нормална на оската на 'рбетот. Во однос на средната линија се префрли на лево. Ако железо проектирани на предниот ѕид на стомакот, неговата проекција е поставен 6-8 см над папокот.

Шефот (повеќето задебелена дел) се наоѓа на десната страна или во предниот дел на I-II на лумбален пршлен. Десниот крај главата формира кука во облик на додаток. Дуоденумот тесно опкружува главата. Главната екскреторен канал преку кој се залага панкреасот сок, се спојува со жолчните канали и испратени до големи дуоденални папила за формирање на проширување.

Панкреасот телото често може да се забележи на висина Јас лумбален прешлен (еден прешлен над главата). Телото има трапезоидна форма, од предната страна се опфатени со перитонеумот. Во големина е малку помала глава. пред неговата површина се наоѓа зад задниот ѕид на стомакот, а на долниот дел од границата на тенкото црево.

Телото на опашката се наоѓа на ниво на торакалниот пршлени XII (еден прешлен погоре и две тело - над главата) од 7-8 cm од лево на 'рбетот во режија малку нагоре, и да достигне целната слезината. Таа, исто така се граничи на дебелото црево.

локација слезината

Локација на слезината и стомакотТаа се наоѓа во стомакот, во горниот лев нејзиниот оддел. Дијафрагмална површина се граничи со дијафрагма и висцерална - левиот бубрег и стомакот. Релативно панкреасот слезината од лево на него. Опашка доаѓа блиску до својата цел. Порта - дел од површината на слезината, кои не се обвиткани висцерална перитонеумот преку која ќе се вклопуваат тело нервите и крвните садови.

локација стомакот

Ова тело се наоѓа под дијафрагмата во горниот дел на стомакот. пред нејзините граници ѕидот на црниот дроб. Долната третина (долу) на желудникот Како и за дијафрагма и слезината. Задната површина се граничи со ретроперитонеална органи. Панкреасот се наоѓа во голема мера зад задниот ѕид и тоа е заштитено од торба пакување. На главата на простата преку перитонеум во непосредна близина на пилорниот дел на желудникот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Развојот на кеси за пакување. Фази на формирањето на omentalРазвојот на кеси за пакување. Фази на формирањето на omental
Човекови физиологија панкреасотЧовекови физиологија панкреасот
Слаба панкреасотСлаба панкреасот
Панкреасот телоПанкреасот тело
Чакра панкреасотЧакра панкреасот
Хернија панкреасотХернија панкреасот
Каде ве боли панкреасот?Каде ве боли панкреасот?
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Класификацијата на рак (тумор), панкреас ICD 10Класификацијата на рак (тумор), панкреас ICD 10
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
» » » Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?