ma.GurusHealth.ru

Инервација на панкреасот

Инервација на панкреасотСимпатична и вагусниот нерв обезбеди панкреасот инервација вклучени во овој процес во поголема целијачна плексус. Мали и големи гранка висцерални форми симпатичните нервни компоненти. Се утврдува на почетокот на V-IX и X-XI грбната ганглии на 'рбетниот мозок. Покрај тоа, таа вклучува црниот дроб, на слезенката и горната мезентерична плексус. Од овие плексуси на тело одговара прилично нервни влакна. Заедно со нив се тесно испреплетени и парасимпатикусот нерви, во близина на крвните садови. Заедно, тие мигрираат на малите резени на панкреасот. Сите овие плексус, додека во близина на панкреасот да формираат комплексен сет. Означете него секое влакно поединечно е практично невозможно, па голем дел од своите гранки испреплетени. Инервација на клетките на жлезда е одделен од инервација на Лангерхансови островчиња.

Предните и задните делови наоѓа на панкреасот плексус. Тоа е дел од плексусот стомакот. Панкреасот плексус - доволно моќни reflexogenic зона. Неговата директна стимулација води до шок.

Панкреасот влезе и гранки на вагусниот нерв. Тие дејствуваат за користење на тоа целијачна плексус јазли директно или индиректно. Од големо значење во инервација на панкреасот игра лево вагусниот нерв. Тој е обвинет за задача на innervate сите одделенија на жлездата. Правото вагусниот нерв, исто така, доаѓа во близина на ова место, но само од страна на индивидуални гранки.

Симпатичната влакна функционира како регулатор на васкуларниот тонус кои одговараат на панкреасот. Тие постојано ги придружуваат. Парасимпатичниот нерви, пак, се вклучени во регулирање и контрола на активноста на егзокрините. Ова главно влијае на изборот и формирање на ензими.

Додека гледате блиски односи во панкреасот, дуоденумот, жолчното кесе, билијарниот тракт и црниот дроб може да се споменат на блиски односи инервација во овие органи. Поливалентна инервација обезбедува поврзување на сите процеси.

Со развојот на ракот на панкреасот се појави малигни нерви ткиво заокружување. Ова создава висок притисок и пациентот се чувствува остра болка.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Невро-васкуларниот простор карлицатаНевро-васкуларниот простор карлицата
Медијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото цревоМедијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево
Капсула панкреасотКапсула панкреасот
Дистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен системДистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен систем
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Фоса лажат полжави прозорецот. На врвот на наметка.Фоса лажат полжави прозорецот. На врвот на наметка.
Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Инервација тимпан. Плексус нервите и тимпанИнервација тимпан. Плексус нервите и тимпан
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…