ma.GurusHealth.ru

Панкреасот артерија

Видео: Технологија ултразвук на каротидните артерии

панкреасот артеријаВкупно хепаталната артерија е поделена на предни и задни pankreatoduodentalnye крвните садови. Течеше крв по неа, е дизајниран за да обезбеди потребните хранливи материи од телото, наречен главата на панкреасот. Исто така, постои дното, наречен мезентерична. Основната функција е снабдувањето со крв на органи на телото. Спленичната артерија, кој се протега од големи аортата гранки во две панкреасот. Тие, пак, се нарекува артериите на опашката на панкреасот и телото. Крвните садови се наоѓаат во горниот и долниот дел од телото, и пред големите крвни садови се однесуваат како на грлото на матката перфузија орган.

Границата на панкреасот артерија, која е продолжение на спленичната, најчесто се наоѓа во предниот дел од неа. Разгранување наоѓа помеѓу опашката и тело региони. Вреди да се одбележи дека артерии, вени, заедно со формата на слезенката и горната мезентерична вени. Според него крвта е насочена во порталната вена. Артериите на панкреасот постепено се одвоени, формирање на посебна мрежа на капилари во сврзното ткиво.

Видео: Лапароскопска радикална pankreatosplenektomiya

Најопасните болест е акутен панкреатит, кој може да оди во pankreanekroz. Оваа состојба се јавува кога панкреасот блокада голема артерија. Болеста се јавува во услови на прекумерна прием на алкохол и масна храна, и бара итна хоспитализација. Главните методи на третман на акутен панкреатит се како што следува: конзервативен метод, оперативни метод и антибиотици.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ембрион грбната аортата. Филијала ембрионски аортаЕмбрион грбната аортата. Филијала ембрионски аорта
Снабдувањето со крв на црниот дроб. Интензитетот на протокот на црниот дроб во крвта во крвните…Снабдувањето со крв на црниот дроб. Интензитетот на протокот на црниот дроб во крвта во крвните…
Формирање на феталната артерии. Развојот на кругот на Вилис артериски кругФормирање на феталната артерии. Развојот на кругот на Вилис артериски круг
Анатомски и физиолошки информации за панкреасотАнатомски и физиолошки информации за панкреасот
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Топографска анатомија на карличните органи. снабдување со крвТопографска анатомија на карличните органи. снабдување со крв
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Абдоминална аорта гранкиАбдоминална аорта гранки
Снабдувањето со крв на дебелото цревоСнабдувањето со крв на дебелото црево
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…