ma.GurusHealth.ru

Перитонитис панкреасот кај панкреатит и некроза на панкреасот

перитонитис, панкреатитисПеритонитис - воспаление на перитонеумот - акутна состојба, во повеќето случаи е потребна хируршка интервенција, како што е опасност за животот на пациентот. Причините на кои тоа се случува, се различни. Оваа бактериска инфекција, и фактори поврзани со бактерии - влијанието на агресивни супстанци: желудникот, панкреасот ензими, жолчката, урина и крв.

Во повеќето случаи перитонеална воспаление развива како резултат на деградација органи се наоѓа во рамките на абдоминалната празнина -. Во акутен панкреатит, воспаление на слепото црево, интестинална опструкција и другите почнуваат да влезат во абдоминалната празнина панкреасот сок, гној, измет содржат агресивни ензими и бактерии. Предизвика перитонитис панкреасот може да биде абдоминална траума, во која се оштетени шупливи органи и нивната содржина во абдоминалната празнина. Не често, но тоа се случува дека воспаление на перитонеумот произлегува од ширење на инфекцијата од други извори во телото.

Пукната дифузни перитонитис како компликација на акутен панкреатит, тој се развива во 1% од сите случаи на воспаление на панкреасот, и 5% кон крајот на компликации на истите.

Панкреасните ензими во акутен панкреатит се многу активни и може да предизвика перитонитис во принос од панкреасот сок во абдоминалната празнина. Акутен панкреатит комплицирана од перитонитис, покажуваат заокружување силна болка во стомакот и во левиот горен квадрант, обилно повраќање, жолто-сина боја папокот, виолетови дамки на кожата на лицето и телото (симптом Mondor е), тахикардија и хипотензија се зголемува. Телесната температура се зголемува на 39-40 ° C. Се должи на отекување на панкреасот и стомакот на пациентот прелевање гасови poperechnoobodochnoy проширени на дебелото црево. Пациентот обично е во состојба на шок или колапс.

Перитонитис може да се развие и некротизирачки панкреатитис - најтешките компликации на акутен панкреатит, во која се должи на авто-варењето на панкреасот изумираат, или на целото тело. Ова е исклучително сериозна состојба која се заканува на животот на пациентот. Постои силна интоксикација во кршење на сите телесни системи. обновување на прогноза од некроза на панкреасот не е утешна - и покрај сегашните третмани, од оваа компликација умираат 40-70% од пациентите.

Тоа е причината зошто третман на акутен панкреатит - е сериозен проблем. Луѓето со оваа состојба треба да се третираат во хируршки болници, каде што има услови за итна хируршка интервенција.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дифузна гноен перитонитисДифузна гноен перитонитис
Прва помош за акутна перитонитисПрва помош за акутна перитонитис
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Клиника и принципи на третман на акушерски перитонитисКлиника и принципи на третман на акушерски перитонитис
Прва заштита за акутни заболувања на абдоминалната празнинаПрва заштита за акутни заболувања на абдоминалната празнина
Панкреатитис - реанимацијаПанкреатитис - реанимација
Компликации на некроза на панкреасотКомпликации на некроза на панкреасот
Перфорација како компликација на акутен апендицитисПерфорација како компликација на акутен апендицитис
Руптура на панкреасот (уништување, пукна) причините, симптомите, ефектиРуптура на панкреасот (уништување, пукна) причините, симптомите, ефекти
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Перитонитис панкреасот кај панкреатит и некроза на панкреасот