ma.GurusHealth.ru

Хипогликемија, панкреатитис

Хипогликемија, панкреатитисПанкреасот одговорни за производство на специфични ензими, вклучувајќи хормонот инсулин. Панкреатитис работата на ова тело е скршен, што може да доведе до нарушување на генерирање на инсулин, што одговара на нивото на гликоза.

За време на воспаление на панкреасот може да се фрли поголема количина на инсулин во телото. Како резултат на тоа, износот на хормонот глукагон значително намалена. Овој пептид хормон кој е антагонист на инсулин, се произведува во апарат за островче. Кога воспаление може да биде дефект во овој дел од панкреасот. Како резултат на хипогликемијата може да се развие панкреатитис. Ова може да се најде по клинички испитувања, вклучувајќи тестови за шеќер во крвта.

Симптоми на хипогликемија, панкреатитис не се разликуваат од намалувањето на симптомите на нивото на шеќер во крвта кај дијабетес. Постои вртоглавица, која може да биде придружена со гадење, главоболки, исто така, може да биде нарушена срцева функција, ногата потреси, потење, глад и така натаму. Постои ризик од хипогликемична кома.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот
Ендокриниот систем: клучни зборовиЕндокриниот систем: клучни зборови
Мармалад со панкреатитис, е можно тоа?Мармалад со панкреатитис, е можно тоа?
Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?
Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулативаЕфект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива
Дали е можно датуми за панкреатит (воспаление на панкреасот)?Дали е можно датуми за панкреатит (воспаление на панкреасот)?
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Слаба панкреасотСлаба панкреасот
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Може ли ананас панкреатит?Може ли ананас панкреатит?