ma.gurushealth.ru

Ектопична панкреасот (ectopia)

Видео: Причини и симптоми на грлото на ерозија

ектопична панкреасотЕктопична панкреасот - е аномалија во врска со необични уредување на ткиво на панкреас со свој снабдување и канали крв. Тоа нема анатомски, васкуларни и нервите контакт вообичаено се наоѓа на панкреасот.

Ектопична панкреасот обично се наоѓа во желудникот и дуоденумот, но може да се локализирани во стомачната и градната празнина. Благодарение на рендгенски преглед, добро познати симптоми на ектопична панкреасот - поточно, нејзината ткива во цревниот ѕид, стомакот и жолчното кесе. Во 70% од случаите на ектопична жлезда се наоѓа во близина на пилорусот во антрален стомакот. Таа има кружен или овален облик со остри контури. Димензии абнормални жлезда -. 1 до 2.5 см Тоа е слично на полипи, но се разликува од него со мала акумулација на контраст маса во центарот (на устието на формирање на излез канал).

Видео: Хируршка корекција на левата рака во отсуство уретрална

Оваа болест може да биде независно, но развојот на ектопична панкреатитис (најчесто - во вертикална дел од дуоденумот) претставува закана да се притисне на панкреасните канали и развојот на опструктивна панкреатит во дополнителен хардвер.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Стеноза на панкреасотСтеноза на панкреасот
Опструкција на средниот дел на уретер кај децата. ектопична уретерОпструкција на средниот дел на уретер кај децата. ектопична уретер
Полипи на панкреасотПолипи на панкреасот
Флексија, панкреасот искривување на детето, симптомитеФлексија, панкреасот искривување на детето, симптомите
Ектопична гастрична мукозаЕктопична гастрична мукоза
Meckel дивертикулум е претставува остаток жолчка канал. Фреквенцијата на 2-3%. Protivobryzheechnom…Meckel дивертикулум е претставува остаток жолчка канал. Фреквенцијата на 2-3%. Protivobryzheechnom…
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Панкреасот е на десната или левата страна?Панкреасот е на десната или левата страна?