ma.GurusHealth.ru

Дискинезија на панкреасот

Видео: GepaPankreoVit - да се врати на црниот дроб и панкреасот

Дискинезија на панкреасотДискинезија - повреда на функцијата на билијарниот тракт, во која на мускулите на жолчното кесе и жолчните канали не работат правилно. Ова патологија доведува до нарушување на навремено протокот на жолчката во дуоденумот.

Не постои концепт дискинезија заболување на панкреасот, иако тоа може да предизвика дисфункција на билијарниот тракт. Но, постои и функционални нарушувања на панкреасот, како дискинезија ампула брадавица. Ова мотилитет нарушување на сфинктер на панкреасните канали. Тоа се манифестира со болка синдром, слично на воспаление на панкреасот - тап, пароксизмална, болки појас се чувствува во горниот дел на стомакот. Проблемот може да се случи поради консумирање на одредени видови храна, значителни физички напор, како и вирусни инфекции. Нападот не повеќе од 3 часа, за кое време болката на горниот дел на стомакот може да се прошири во грбот и градите трае.

Покрај периодични болка на панкреасот, за еден таков патологија карактеризира со зголемена концентрација на амилаза и липаза во крвта 1,5-2. Ултразвучно испитување откри проширување на панкреасните канали до 3-5 мм.

Панкреатитис и билијарна дискинезија (DZHVP)

Панкреатитис и билијарна дискинезијаБилијарна дискинезија обично се смета за еден од клучните причини за опасни форми на панкреатитис. Повреда стабилна работа жолчните канали води кон општ тело хормоналната нерамнотежа и влошување на пациентот. Покрај тоа, таа го поттикнува развојот на сериозни компликации поврзани со проширувањето на панкреасните канали.

Видео: GEPAPANKREOVIT

Pankretit, една од причините, кој служел како билијарна дискинезија, се влева во повеќе комплексни форми од воспаление предизвикано од други патолошки нарушувања. Причината за ова е недостигот на протокот на жолчката во дуоденумот, при што пациентот доживува тешка болка во десната hypochondrium и постојано гадење.

За квалитетен третман на акутни форми на панкреатитис, потребно е, пред сè, да се елиминира нарушување на билијарниот тракт, и само тогаш се движи кон третман на основната болест. Инаку, третманот е позитивен резултат на тоа, во пракса, нема да донесе.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Стеснување на жолчните канали: симптоми, третман и отстранувањеСтеснување на жолчните канали: симптоми, третман и отстранување
Правилната исхрана во болести на панкреасотПравилната исхрана во болести на панкреасот
Билијарна дискинезија, holetsistopatii, третман, симптомитеБилијарна дискинезија, holetsistopatii, третман, симптомите
Зголемување на панкреасот на дете (деца), што да правам?Зголемување на панкреасот на дете (деца), што да правам?
Боли црниот дроб и панкреасот, што да правам?Боли црниот дроб и панкреасот, што да правам?
Панкреатитис, и холелитијаза (холелитијаза, камен на жолчка)Панкреатитис, и холелитијаза (холелитијаза, камен на жолчка)
Истовремена болести во панкреатитИстовремена болести во панкреатит
Панкреатитис по отстранување на жолчното ќесеПанкреатитис по отстранување на жолчното ќесе
Панкреасот, црниот дроб и жолчкатаПанкреасот, црниот дроб и жолчката
Гастритис и DZHVPГастритис и DZHVP