ma.GurusHealth.ru

Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност

Секреторен функција на панкреасотКако што е познато, панкреасот врши голем број на задачи, регулирање на дигестивниот процес, како и производство на хормони што се неопходни за организмот. Тогаш, што има карактеристики на функцијата секреторен на панкреасот, и тие се поделени во она што видови?

Важно е да се напомене дека на панкреасот секреторен задача е поделена на егзокрините, ендокриниот и ендокриниот. Како за прв, тоа е игра клучна улога во формирањето на панкреасниот сок содржи ензими за варење на храната подоцна. Се разбира, износот на течност објавени зависи од многу фактори, особено на храната јаде и квантитет. Во просек, благодарение на неа, во текот на денот за околу 2 литри сок.

Поважно, егзокрина инсуфициенција може да доведе до фактот дека секреторен задача нема да биде извршена од страна на органот во целост. Причините за ова може да биде многу, но на крајот сериозно нарушен процесот на варење, се должи на фактот дека, како резултат на надворешни секреторен дисфункција на панкреасот сок не се распределуваат во точниот износ и по квантитет.

ендокрина функција

Главната задача на ендокрината функција на панкреасот е развојот на одредени хормони во износ што на телото му треба за нормално функционирање. Вреди да се напомене дека сите лачат хормони: инсулин и глукагон да се регулира количината на гликоза, го заштитува од можни вишок или недостаток. Се изврши улогата на релевантните секреторни клетки, наречени Лангерхансови островчиња.

ендокрина функција

Ендокрина функција на панкреасотЕндокрини улогата на жлездата, кој е, исто така, често се нарекува ендокриниот, што е навистина важно за телото, всушност тоа се утврдува висината на хормони во телото. Поради ова, панкреасот инхибира количина на инсулин и соматостатин, дозволувајќи им на хормони податоци не надминуваат нормалните вредности, а со тоа и шеќер во телото останува во рамките на дозволените граници.

Панкреасот - орган кој врши голем број на дестинација, како што се бара да се заврши работата на целиот организам. Тоа е преку секреторен функција регулира метаболизмот, произведени неопходни за регулирање на нивото на гликоза хормони и го регулира нивниот број во телото. Затоа од суштинско значење, така што задачата на ова тело се реализирани во целост, без преоптоварување и тоа без да му наштети на тој начин нивната благосостојба.

Егзокрините активност на панкреасот

Егзокрините функција на екскреторен орган е дуоденумот во вид на панкреасот течност. Оваа течност содржи ензими (тоа е липаза, лактаза и така натаму). Панкреасот сок ја игра улогата на неутрализирање на кисела средина стомакот, а исто така се вклучени во дигестивниот процес.

Вреди да се напомене дека, за разлика од функцијата на ендокрините, егзокрините активност се јавува само за време на варењето на храната, што е, кога храната влегува во стомакот. Како последица на тоа, како природно патогени егзокрините активност на панкреасот може да се споменат храна компоненти во комбинација со желудникот сок.

Егзокрината функција на панкреасотНа најмоќниот фактор во појавата на секреција на панкреасот е хлороводородна киселина, дел од желудникот сок. Sokogonnym ефект поседува таква храна како bouillons, чорби, зеленчук и разни сокови. Послабите sokogonnym ефект прави обична вода. Во однос на алкални раствори, тие дејствуваат врз панкреасот секреторен функција на депресивно.

Егзокрините панкреасот функција регулирано со sekretinovym (со хлороводородна киселина, која е формирана од страна на дејството на секретин на хормонот, има стимулирачки ефект врз секреторен активност).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Што значи човечки панкреасот?Што значи човечки панкреасот?
Функцијата на егзокрините на панкреасотФункцијата на егзокрините на панкреасот
Хуморалниот регулација на секреција на панкреасотХуморалниот регулација на секреција на панкреасот
Слаба панкреасотСлаба панкреасот
Ендокрини панкреатична инсуфициенцијаЕндокрини панкреатична инсуфициенција
Ранитидин панкреатитРанитидин панкреатит
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Панкреасот е важен внатрешен орган во човековото телоПанкреасот е важен внатрешен орган во човековото тело
Ендокрина функција на панкреасотЕндокрина функција на панкреасот
» » » Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност