ma.GurusHealth.ru

Карактеристики на панкреасот

Карактеристики на панкреасотПанкреасот - орган на exo-и ендокрините жлезди, чија работа се карактеризира со влијание на процесите на ензимски варењето и метаболизмот на јаглени хидрати. Таа се наоѓа во ретроперитонеалниот простор на ниво на првиот лумбален прешлен во конвенционална легло на лабава масти.

Топографски тоа е опкружен со:

 • стомакот, предниот и врвот;
 • слезината и нејзините бродови на лево;
 • дуоденумот кон десно и од дното;
 • големите крвни садови и масното ткиво зад себе.

Панкреасот се состои од главата, телото и опашката. Нејзината должина варира помеѓу 15-20 см и тежина од околу 70 се ангажирани латерална позиција во однос на оската на телото.

Структурни и функционални карактеризација на панкреасот

Таа има dolchatato-дуктална структура. Парчиња се состои од специјализирани клетки - pankreatotsitov. Тие синтеза на ензими во луменот на сегменти. Потоа формирање на панкреасниот сок, унапредување преку каналите во дуоденумот. Структурни и функционални карактеризација на панкреасниот канал систем се состои од канал следново:

 • intralobular;
 • интерлобуларните;
 • главен екскреторен канал (Virsungov).

Virsungov канал со жолчниот канал се отвора во голем папила (ампула) дуоденумот. Постои посебна сфинктер (на Oddi), која се однесува на приемот на панкреасот сок и жолчката.Pankreatotsity формирање парче карактеризираат панкреасот функција ексокрина. Тоа егзокрините активност е поделена на:

 • ekbolicheskuyu (производство на амино киселина);
 • hydrokinetic (вода производи, бикарбонати, хлориди и елементи во трагови).

Структурни и функционални карактеризација на панкреасотСите овие супстанции се формираат на панкреасот сок. Во текот на денот се произведува до 2 литри. Карактеристики ензимите на панкреасот сок се индивидуални и специфични. Amylases се прекине јаглехидрати, трипсин и химотрипсин - протеини, нуклеази - нуклеинска киселина липаза - масти. Поради hydrokinetic компоненти поддржан оптимална средина потребни за активирање и нормално функционирање ензими.

Ендокриниот панкреас функција се врши со помош на специјални клетки наоѓа во опашка. Тие се опкружени со голема мрежа на садови, за да се произведе веднаш хормони во крвта за регулирање на метаболизмот ткиво. Овие клетки се групирани во т.н. Лангерхансови островчиња. Со производство на ослободувањето на хормонот:

 • - клетки (инсулин синтеза);
 • и - клетки (производство и lipokaina глукагон, каликреин);
 • D - клетки (производи на гастрин, соматостатин, панкреасот полипептид).

Инсулин и глукагон - хормон антагонисти на панкреасот кои влијаат на метаболизмот на јаглени хидрати карактеристики. Првиот го намалува нивото на шеќер во крвта, втората, напротив, се зголемува. Lipokain регулира метаболизмот на мастите. Тоа каликреин влијание на васкуларниот ѕид од проширување на крвните садови. Карактеристично соматостатин - намалување на производството на панкреасниот сок. Гастрин ефект на секреција на киселина во стомакот, тоа се зголемува.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Стеноза на панкреасотСтеноза на панкреасот
Каналите на панкреасот (virsungov, слезината канал), која работи (отвори)?Каналите на панкреасот (virsungov, слезината канал), која работи (отвори)?
Панкреасот е важен внатрешен орган во човековото телоПанкреасот е важен внатрешен орган во човековото тело
Анатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасотАнатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасот
Структурата на гастрин. Физиологија на секреција на панкреасотСтруктурата на гастрин. Физиологија на секреција на панкреасот
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?
Анатомија и физиологија на панкреасотАнатомија и физиологија на панкреасот
Панкреасот е на десната или левата страна?Панкреасот е на десната или левата страна?
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…