ma.GurusHealth.ru

Мешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешна

Видео: ендокриниот систем. Општи концепти. функција

Секреција на панкреасот: Се меша, внатрешни и надворешни тајнаПанкреасот - внатрешна човечкото тело, кои ги комбинира многу различни функции, толку важно за целиот организам. Поради некоја причина, железо се однесува на мешани секреција, и кои се карактеристиките на неговото функционирање?

Надворешни секреција на панкреасот обезбедува еден од главните предизвици на струја за нормалното и правилно функционирање на човечкиот организам. И суштината на овој процес лежи во развојот на панкреасниот сок содржи сите потребни ензими кои обезбедуваат дигестивниот процес. Ако тоа не е предвидено во целост, тогаш тоа е веројатно дека здравјето почнува да се влошува брзо, затоа што постои сериозен недостаток на хранливи материи како што се протеини, масти и јаглехидрати.

Ендокрините жлезди е производство на корисни хормони, имено инсулин, соматостатин и глукагон. Важноста на овие елементи е дека тие се регулира количината на присутна на шеќер во крвта и урината. Но, нивниот вишок или недостаток на може да се соочи со многу сериозни последици и да доведе до развој на сериозни болести. Извршување на оваа задача панкреасот специфични клетки, кои се наречени Лангерхансови островчиња. Поради нивното функционирање се регулирани од страна на сите метаболички процеси кои се случуваат во телото и овозможува комплетна работата на ова тело.

Често се поставува прашањето за тоа што се однесува категорија панкреасот. Од тој ги комбинира двете внатрешната и надворешната тајна, односно органот за лекување на мешани категорија. Ова се должи на фактот дека жлезда произведува и панкреасот сок во стомакот и многу потребни за иднината на варењето на храната, соодветно, што е надворешен тајна. Исто така, телото го стимулира хормони е потребно за телото, и оваа задача спаѓа во категоријата на внатрешната секреција. И, според тоа, тоа се должи на истовременото комбинација на овие две функции, панкреасот е мешовита секрети орган.

Видео: Тибетски хормонални гимнастика

Така, на панкреасот е навистина уникатен тело, кое има голем број на карактеристики, особено во врска со процесот на лачење, а во исто време ги исполнува важно за функциите и задачите на телото.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Што значи човечки панкреасот?Што значи човечки панкреасот?
Саморегулација на ендокриниот системСаморегулација на ендокриниот систем
Ендокриниот систем: клучни зборовиЕндокриниот систем: клучни зборови
Стеноза на панкреасотСтеноза на панкреасот
Хуморалниот регулација на секреција на панкреасотХуморалниот регулација на секреција на панкреасот
Слаба панкреасотСлаба панкреасот
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активностСекреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
» » » Мешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешна