ma.GurusHealth.ru

Панкреасот, црниот дроб и жолчката

Видео: црниот дроб, жолчката и панкреасот (анатомија)

Панкреасот, црниот дроб, жолчкатаПоголемиот дел од луѓето се формирале погрешно мислење - жолчката во телото е извор на жолчното ќесе. Ова не е така. Дигестивните сокови, која е жолчката произведени од страна на црниот дроб, жолчното кесе и служи само како резервоар за неговото складирање и концентрација.

Жолчката е неопходна во распаѓањето на масти. Во негово отсуство, процесот на варење на класа на липидите е запрена поради тоа станува невозможно. Затоа, на црниот дроб се смета за витална функција жлезда која не може да се компензира со било кој друг орган. Кога ќе се отстрани на црниот дроб или целосно губење на неговата функција zhelcheproizvoditelnoy луѓе умираат во многу краток временски период.

Видео: Gepabalans, црниот дроб, жолчното кесе, панкреасот, нерви, главоболки, градите!

Црниот дроб во следните неколку дена произведува околу еден литар на жолчката, која тече во жолчното ќесе, се чуваат таму на побарувачката. Жолчното кесе се концентрира жолчката, зголемување на стапката пати во споредба со оригиналот произведени од страна на црниот дроб.

болест жолчен меур: симптоми

Холециститис - воспаление на жолчното ќесе (неговиот ѕид) придружени со контра, одеднаш, досадна, болка болка во десната subcostal област. Болни комора дава во грбот или на десната клучна коска. синдром на болка често е придружена со гадење, покачена температура, повраќање.Болеста најчесто се јавува кај една третина од жените од силна половина од човештвото. Повеќето пациенти дијагностицирани со холециститис - пациенти кои се со прекумерна тежина, иако мали луѓе оваа болест, исто така, е пронајден, но многу поретко.

Холециститис може да биде посебна болест предизвикана од камења во мочниот меур и на истовремена болеста на други органи, кој се наоѓа во соседството. На пример, воспаление на жолчното како компликација се јавува за време на акутно воспаление на панкреасот.

Видео: Webinar Фролов Ју А на 28 август 2014 година на црниот дроб, жолчното кесе и панкреасот

Односот на панкреасот и жолчното кесе болест

Акутен панкреатит напад - подем воспалителен процес во панкреасот, што резултира со често оток тело, со понатамошно одлив повреда ензими. Панкреасните ензими, впуштајќи се во луменот на жолчниот меур, што предизвикува воспаление на нејзините ѕидови, наречен холециститис.

Видео: болест и жолчката, црниот дроб, панкреасот

Камен, го зголемува притисокот во канали, предизвика спазам на сфинктер и се фрли на жолчката во панкреасот, или подобро кажано, во својата канали. Овој механизам предизвикува билијарна панкреатитис - воспалителниот процес во жолчката панкреасот предизвикани од иритација на своите ткиво.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Надворешни функција на црниот дробНадворешни функција на црниот дроб
Холестерол и жолчни камења. Секреција во дуоденумотХолестерол и жолчни камења. Секреција во дуоденумот
Емпием на жолчното ќесеЕмпием на жолчното ќесе
Ovesol панкреатитOvesol панкреатит
Симптоми црви (хелминти) и жолчката каналиСимптоми црви (хелминти) и жолчката канали
Gastroduodenitis и холециститисGastroduodenitis и холециститис
Панкреатитис, и холелитијаза (холелитијаза, камен на жолчка)Панкреатитис, и холелитијаза (холелитијаза, камен на жолчка)
Opisthorchiasis во човечки црн дроб симптоми, третманот, исхрана, обновувањеOpisthorchiasis во човечки црн дроб симптоми, третманот, исхрана, обновување
Панкреатитис по отстранување на жолчното ќесеПанкреатитис по отстранување на жолчното ќесе
Физиологија на жолчката секреција. секреција физиолошка анатомија жолчкатаФизиологија на жолчката секреција. секреција физиолошка анатомија жолчката
» » » Панкреасот, црниот дроб и жолчката