ma.GurusHealth.ru

Зголемување на црниот дроб и панкреасот

Зголемување на панкреасот и црниот дробАкутен панкреатит - тоа е опасно и сериозни болести кои предизвикуваат зголемување на панкреасот, во придружба на брзо ширење на воспалителен процес, при што се јавува уништување на ткивото. Процесот често се комплицира со инфекција се јавува и во панкреасот, и се протега надвор од нејзините граници. Пациенти со таква дијагноза е можно да бидат испорачани побрзо во "хирургија центар" или било која друга болница, каде што има една гранка на операција.

При напад на акутен панкреатит се јавува отекување на ткивата, што го објаснува зголемување на нејзината големина. Овој аранжман го попречува одлив на панкреасниот сок на дуоденумот, што подразбира активирање на ензимите и autodigestion на панкреасот.

Видео: кршен камен во Chelyabinsk панкреасот

Голема опасност од оваа состојба лежи во фактот дека телото многу брзо да се случи непушачите промени на клетките и ткивото паренхим. Затоа, негативни став на болеста може да предизвика не само неповратни процеси и компликации во самата жлезда, но исто така и во органите наоѓа во близина на стомакот, бубрезите, слезината и срцето и црниот дроб.

Промени во црниот дроб за време на акутен панкреатит

Црниот дроб - важен орган во целосна непрекината работа на телото, за производство на жолчката, хормони, ензими, витамини, и е одговорен за детоксикација функција на целиот организам.

Видео: портална хипертензија ("живеат здрав")

Поради воспаление и зголемување на панкреасот со некротични процес се ослободува во крвотокот на токсични материи во можност да го отруе тело. На главната заштитна бариера (90%) за да го неутрализира фатен во крвта штетни супстанции е црниот дроб. Затоа, ако е тешка и продолжена воспаление на црниот дроб лежи во близина на панкреасот, вршење на дополнителната функција во отстранување на вишокот на токсични супстанции може да се зголеми во големина.

Зголемување на црниот дроб покажува дека телото е исцрпена и веќе не може целосно да се справат со својата задача. Ако не се преземат дополнителни мерки може да се промени во паренхимот на црниот дроб и во циркулаторниот систем на телото. Метаболизмот е нарушена, slagging на телото да се зголеми, што ќе ја влоши состојбата на пациентот како сериозни.

Зголемување на црниот дроб кај дијабетес

Зголемување на црниот дроб е забележано поради hepatosis (масна дегенерација на органот), што беше причина за дијабетес тип 2, кој развива како резултат на хроничен панкреатит со делумно губење на функцијата на островчиња ендокриниот панкреас и уништување - центар за производство на инсулин.

Во рана фаза на патолошкиот процес масните капки се акумулира во хепатоцитите (клетки) се обработуваат од нив. Но, тогаш, а не справување со неговата функција, почнуваат да се акумулира. Масти, се протега на обвивка уништува паузи клеточна структура и нејзината мембрана. На мобилен умира. Дебел, спојување со како капки, формира циста. Според најновите истражувања во "Центар" стеатоза на црниот дроб и панкреасот се смета за најчеста причина за зголемување на орган, кој се јавува кај многу пациенти со не-инсулин-зависен дијабетес панкреасот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Синдроми на акутен панкреатитСиндроми на акутен панкреатит
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Анализи за акутен панкреатитАнализи за акутен панкреатит
Намалени ехогеност gipoehogennym формирање на панкреасотНамалени ехогеност gipoehogennym формирање на панкреасот
Операција на акутен панкреатит, хирургија (хируршки третман)Операција на акутен панкреатит, хирургија (хируршки третман)
Дифузна панкреатитДифузна панкреатит
Реактивни панкреасот државата променаРеактивни панкреасот државата промена
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
ЕКГ панкреатитЕКГ панкреатит
Dalargin панкреатитDalargin панкреатит
» » » Зголемување на црниот дроб и панкреасот