ma.gurushealth.ru

Класификација на панкреатитис

класификација на панкреатитисПанкреатит е воспалителен процес во панкреасот, што резултира во не исфрлени формирана ензими во 12 tiperstnoj црево. Тие остануваат во железо и да има разурнувачки ефект врз неа.

Класификација на панкреатитис Атланта 2007

Според најновите иновации, за пласман на панкреатитис Атланта 2007 разгледува следниве форми:

 • болест на белите дробови акутна степен. Оваа форма на болеста е најмногу познат, има луѓе со вродени патологија или подложност на гастроинтестинални заболувања. Оток и развој на панкреасна инсуфициенција е отсутен, ризикот од смрт е 0,5%;
 • просечниот степен на болеста се дијагностицира кај 10% од пациентите. Ризикот за смртност е 10-15%. Манифестации и симптоми на тежината на болеста е медиум циста, апсцес жлезда и peripancreatic инфилтрат. Понекогаш се манифестира органска инсуфициенција, кој трае до 2 дена;
 • тешка форма е поврзана со брзо растечки компликација. Често тоа се манифестира органска инсуфициенција, некроза на панкреасот, кој може да трае повеќе од 2 дена. Ризикот од смртни случаи може да биде високо како 50-60%. Според класификацијата на Атланта во 2007 година оваа форма на болеста се манифестира во 5% од луѓето.

Модерни класификација на панкреатитис

Модерни класификација на панкреатитисМодерни класификација на панкреатитис се формира врз основа на меѓународна класификација на Марсеј, ги идентификуваше следниве групи на болести:

Видео: "дијагноза на болести на панкреасот VIEW - ТЕРАПИЈА" SCHOOL Х.П.Б. хирургија. 122 KB №

 • акутна форма;
 • опструктивна форма (постојат камења, оклузија експанзија проток);
 • акутна форма повратна (со клинички и biologichesim намалување);
 • опструктивна хронична форма на болеста (со оштетување функции и анатомија орган);
 • повратна форма на хронична природа (хронично воспаление на манифестации на акутна форма на болеста со недостаток на рехабилитација на ткивото на простатата).

Во опструктивна хроничниот панкреатит е различни во облик на calciphyres болест со акумулација на соли во областите на претходно формирани во ред некроза на панкреасот.

Видео: Акутно воспаление на слепото црево. Етиологија. Патогенезата. Класификација. Клиника. Дијагноза. третман

Меѓународна класификација на панкреатитис

Меѓународна класификација на панкреатитисВо 2007 година, германските научници создадоа модерна меѓународна класификација на хронична форма на болеста. Според степенот на манифестација разлика акутна, хронична и акутна повторувачки форма на болеста, како и влошување на хронична фаза.

Видео: Како да се третираат хроничен панкреатит?

Како по правило, хронична форма на болеста се манифестира откако доживеа релапс. Помеѓу хронична и акутна егзацербација на повторувачки панкреатит постои конвенционалните поделба.

Олимпик Марсеј-римски класификација на панкреатитис

Олимпик Марсеј-римски класификација дели заболување на панкреасот во следниве видови:

 • calcifying форма е 45-90% од случаите. лезии болест утврдени нерамна и различен интензитет стеноза канали и атрофија. Причината е недостаток на патологија секреција lipostatina, запирање на појава калциниран соли;
 • воспалителни хронична форма. Атрофија на паренхим со области на фиброза;
 • опструктивна хронична форма. Болеста се манифестира во главниот панкреасот опструкција канал. Постои дури и да го оштети опструктивна дистална регион. Главните карактеристики фиброза и егзокрините регионот атрофија тело, непречено канал епител, и недостатокот на калцификација Соли на панкреасот zheleze.Zabolevanie хируршки третирани;
 • фиброза. Perilobulyarny фиброза може да се комбинираат со perilobulyarnoy форма, не постои атрофија на паренхимот на егзокрините. Дифузна фиброза со губење на дел од паренхимот на активни органска инсуфициенција на интра-и егзокрините.

Независна форми на класификација панкреатитис болест разликува псеудоцистите и цисти, апсцеси на панкреасот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Панкреатитис - реанимацијаПанкреатитис - реанимација
Амоксицилин со панкреатитисАмоксицилин со панкреатитис
Статистика за панкреатитисСтатистика за панкреатитис
Смрт од панкреасот панкреатитис, морталитетот (смрт), тоа е смртоносна, ако тоа е можно да се умре?Смрт од панкреасот панкреатитис, морталитетот (смрт), тоа е смртоносна, ако тоа е можно да се умре?
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Болки во стомакот и панкреатитис панкреасотБолки во стомакот и панкреатитис панкреасот
Dieback клетките на панкреасотDieback клетките на панкреасот
CYP панкреатитис, осип на кожата заболување на панкреасотCYP панкреатитис, осип на кожата заболување на панкреасот
На панкреасот и алкохолНа панкреасот и алкохол