ma.GurusHealth.ru

Мемо панкреатит

Мемо панкреатитПрогресивно заболување на панкреасот, кој се манифестира за време на акутна знаци на воспаление наречена хроничен панкреатит (во натамошниот текст КП).

Во меморандумот се наведува дека честа причина за болеста е злоупотреба на алкохол (во 50-70% од случаите) - служи како поттик за развој на болеста може и болести на билијарниот тракт (во 30-40% од случаите). HP се развива кај пациенти кои страдаат од вирусен хепатитис Б и Ц, болеста се манифестира по повредата и операцијата. Во некои случаи, не може да се утврди причината за развој на болеста.

Во меморандумот знаци на болест укажуваат на редовна болки во стомакот, дијабетес, болести на процесот на варење на храната - сето тоа укажува на појава на панкреатит. Пациентот се жали на редовни непријатна болка во епигастрична регионот, што се однесуваат на горен квадрант зрачи кон назад и тие се појавуваат по конзумирање на масна храна и алкохол. Болест може да се манифестира: гадење, повраќање, губење на тежината, столче масти, витамин дефицит, протеини и микронутриенти.

Потсетник за исхрана и лекување на КП

Мемо панкреатитАко докторот беше дијагностицирана со хроничен панкреатит, потребно е да се строго ги следат препораките на експертите за прием на лекови, правилно начин на живот и диета. По меморандум со панкреатитис, потребно е да се ограничи внесувањето на животински масти, свежо овошје и зеленчук. Храната треба да се готви во печени форма, со исклучок на печење, пушење, тешки солење.

Храна која за панкреатитис треба да се исклучат од исхраната потполно: оцет, конзервирана храна, пржена храна, кисели краставички, сладолед, газирани алкохолни пијалоци отпадоци, масни месо и риба, чоколади, киселица, печурки, сланина. Во меморандумот се препорачува фракционо 4 или 5 оброци, кои треба да се базира на диета № 5. Во текот на егзацербација треба да се консултираат со лекар или да одбие прием ако е потребно. Треба да помине лекарски преглед во поликлиниката услови еднаш на секои 6 месеци, со задолжително советување од страна на гастроентеролог.

Мемо потсетува дека HP е болест се склони кон релапси. Навремено дијагностицирање, лекови, исхрана - основно право на сликата животот на пациентот за да се олесни симптомите на панкреатитис.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Калциум панкреатитКалциум панкреатит
Фази на хроничен панкреатитФази на хроничен панкреатит
Хроничен панкреатитис и бременостаХроничен панкреатитис и бременоста
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Умерена панкреатитУмерена панкреатит
Знаци и симптоми на панкреатит болест, за лекување на болести на панкреасот?Знаци и симптоми на панкреатит болест, за лекување на болести на панкреасот?
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Симптоми и знаци на хроничен панкреатит, жалбата е прикажана?Симптоми и знаци на хроничен панкреатит, жалбата е прикажана?
Панкреатитис код во МКБ 10Панкреатитис код во МКБ 10
Акутен панкреатит во дијабетесАкутен панкреатит во дијабетес