ma.GurusHealth.ru

Повреда на ендокриниот панкреас, егзокрините и ендокрините функцијата

Видео: Bezdenezhnykh BN Предавање 25 Хормони и ендокриниот функција

Повреда на секреција на панкреасотПанкреасот има и функција егзокрините и ендокрините. Надворешни секреција е изразена во распределбата на сок, содржи сет на ензими, од кои секоја е дизајниран за да се прекине и да се вари на нивните производи, во каналот на дуоденум. Составот на панкреасот сок вклучува липаза, амилаза, трипсин и така натаму. Синтеза на органски соединенија се врши во панкреасот сок ацинарните клетки и течноста компонента е сок произведени дуктална клетки. Клучните ензими се произведени во неактивна форма и да се активираат во дуоденумот.

Повреда функција ексокрина може да се случи поради воспаление, некроза или тумор, или како резултат на механички оштетувања на екскреторен тракт, траума на панкреасот сама по себе, нарушувања на хормон на тироидната жлезда и на паратироидната жлезда напрегања. Нарушена ензим секреција или транспортот до стомакот. Во случај на повреда може да се случи секреторен функција за активирање ензими директно во областа на хардверот, кој е полн со авто-варењето клетки.

Видео: На функциите на ендокриниот систем и нејзиното значење за телото

компонента на ендокриниот на панкреасот се изразува во развојот на голем број на пептидни хормони, фрлајќи го во крвотокот. Панкреасот специјални Лангерхансовите островца произведуваат инсулин. Дека инсулинот е вклучен во метаболизмот на јаглени хидрати и одржува оптимална концентрација на гликоза во крвта во нормална состојба на нејзино намалување. Инсулинот се веднаш испратен до крв. Глукагонот произведува инсулин има спротивен ефект, зголемување на концентрацијата на глукоза во крвта и е вклучен во метаболичките процеси на телото. Соматостатинот е инхибитор (забавувач), ослободување на инсулин и глукагон.

Повреда на ендокрината функција доведува до тешки болести, од кои еден е дијабетес. Секој неуспех на панкреасот предизвикани од различни причини, доведува до влошување на целиот организам. На прво место е во спротивност на секреторен функција на дигестивниот систем е под влијание, бубрезите и срцето. Отстапувања во телото може да се смета за долго време немаат симптоми, па кога ќе ја смените бојата на склерата, кожата, губење на тежината, болка во епигастрична треба да се спроведе лабораториски испитувања и консултација со лекар.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На регулирање на секреција на панкреасот. Фази на секреција на панкреасотНа регулирање на секреција на панкреасот. Фази на секреција на панкреасот
Ендокриниот систем: клучни зборовиЕндокриниот систем: клучни зборови
Хуморалниот регулација на секреција на панкреасотХуморалниот регулација на секреција на панкреасот
Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активностСекреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Ендокрина функција на панкреасотЕндокрина функција на панкреасот
Уште еден чекор на научниците да расте ендокрините клеткиУште еден чекор на научниците да расте ендокрините клетки
Формирање на панкреасот во феталниот ембриогенезата, морфогенезатаФормирање на панкреасот во феталниот ембриогенезата, морфогенезата
Анатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасотАнатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасот
Панкреасот сок и дигестивниот функција, која содржи ензими?Панкреасот сок и дигестивниот функција, која содржи ензими?
» » » Повреда на ендокриниот панкреас, егзокрините и ендокрините функцијата