ma.GurusHealth.ru

Панкреасот и прекумерна тежина

Видео: Живот здрави! Жолчните камења

Панкреасот и прекумерна тежинаПанкреасот во човечкото тело ги врши следниве функции:
  • Прво - ендокрини. Благодарение на неа, формирана хормони: инсулин и lipokain. Првиот од нив е вклучен во метаболизмот на јаглени хидрати и контролира износот на шеќер во крвта. Второ, тоа влијае на изгледот во црниот дроб на фосфолипиди. Тие оксидираат масните киселини. Ако постои недостаток на lipokaina случува замастен црн дроб, а тоа води до прекумерна тежина.
  • Второ - егзокрините. Панкреасот произведува ензими: малтоза, лактоза, трипсин, липаза. Одбележувањето на панкреасот сок со горенаведените елементи, телото неутрализира киселина содржината на стомак, со што олеснување правилно варење, односно, на дополнителна тежина не е постигнат.

Видео: Панкреас и прекумерна тежина

Панкреасот на лице зависи од храната што ја консумираат. Ако исхрана е богата со јаглехидрати, лачат ензими кои промовираат распаѓањето на јаглехидрати. За мрсна храна произведена липаза, а на протеини - трипсин.

Инсулин, кој се излачува од панкреасот, игра голема улога во отстранувањето на поткожното масно ткиво. Кога зголемени количини на инсулин, кој го поттикна употребата на големи количини на слатка храна, зголемување на телесните масти. Ова доведува до формирање на вишокот тежина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Функцијата на егзокрините на панкреасотФункцијата на егзокрините на панкреасот
Хистологија на панкреасотХистологија на панкреасот
Панкреасните ензими за панкреатитис кои лекови да се земе?Панкреасните ензими за панкреатитис кои лекови да се земе?
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активностСекреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Панкреасот е важен внатрешен орган во човековото телоПанкреасот е важен внатрешен орган во човековото тело
Анатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасотАнатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасот
Структурата на гастрин. Физиологија на секреција на панкреасотСтруктурата на гастрин. Физиологија на секреција на панкреасот
Подготовките lipotropic акција: панкреатин, lipokain, angiotrofin, padutinПодготовките lipotropic акција: панкреатин, lipokain, angiotrofin, padutin