ma.GurusHealth.ru

Фаза на панкреатит

Видео: акутен панкреатитис Исхрана 5

фаза на панкреатитВо првата фаза на развој на панкреатитис - чекор на пред-клинички манифестации, на која точка на пациентот не се имате било какви поплаки и патологии откривање случува релативно ретко, обично од страна на случајни наоди. Во оваа фаза на развојот на болеста кај пациентот ќе се забележат промени кои може да се открие само преку лабораториски или инструментални методи за дијагностицирање. Амилаза наоѓа во крвта и во урината дијастаза, со ултразвук или КТ стомакот забележани одредени промени во ткивото на простатата.

Во втората фаза на панкреатитис - е во почетна фаза на клинички манифестации. Овој период на болеста се јавува во 5-10 години по развојот на патолошки промени во лабораторија и инструментални студии. Главната карактеристика на оваа фаза на панкреатитис се болка со различна тежина, кои се јавуваат во горниот дел на стомакот или левиот горен квадрант, понекогаш болка може да има херпес карактер, каков вид на болка, а пациентот е во голема мера зависи од своите индивидуални анатомски карактеристики дефинира положбата на неговиот панкреасот во стомачната празнина.

Видео: Заболување на црниот дроб

На третата фаза на болеста - чекор на егзокрините панкреатична инсуфициенција. Оваа фаза на болеста се јавува кај околу 10 години од постоењето на претходната фаза од панкреатитис. Пациентот во оваа држава се уште се соочуваат со болка, како и во фазата на основните клинички манифестации на болка се помалку изразени, и тие се споени со повреда на дигестивниот систем, пациентот е холестаза, се фрли на содржината на тенкото црево на стомакот, нарушена дигестија на протеини и масти, нарушување на контрактилен активност на цревата, како резултат на дигестивни нарушувања пациентот почнува да се губат телесната тежина. Во овој случај, сите овие нарушувања, можат да се комбинираат со јаглени хидрати Нарушувања на метаболизмот во која пациентот искуства епизоди на високи или ниски нивоа на шеќер во крвта.

фаза на панкреатитЧетвртата фаза од развојот на болеста - е фаза на ремисија, патолошки промени на панкреасот дојде во рамнотежа со регенеративниот капацитет на телото, околу две третини од пациентите со оваа болест, се должи на диета, откажување од алкохол, навремено лекување за да се стабилизира неговата состојба во оваа фаза на панкреатитис, а потоа живеат полн живот.

Видео: Абхазија. Kyndyg. извор Vysokotermalny

Исто така треба да остане на компликациите на панкреатитис, тие може да се случи во било која фаза на болеста и опасност е тоа што може да доведе до сериозни последици за здравјето на пациентот, па дури и до смрт.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Влошување на панкреатитис (на панкреасот) - Колку долго?Влошување на панкреатитис (на панкреасот) - Колку долго?
Дифузна панкреатитДифузна панкреатит
Средно панкреатитис и нејзиниот третманСредно панкреатитис и нејзиниот третман
Знаци и симптоми на панкреатит болест, за лекување на болести на панкреасот?Знаци и симптоми на панкреатит болест, за лекување на болести на панкреасот?
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Анализа на урината панкреатитис темна боја, амилаза и дијастазаАнализа на урината панкреатитис темна боја, амилаза и дијастаза
Болки во стомакот и панкреатитис панкреасотБолки во стомакот и панкреатитис панкреасот
Медицинска историја на панкреатитис propaedeuticsМедицинска историја на панкреатитис propaedeutics
Повеќекратен панкреатитис, рекурентна акутна или хронична формаПовеќекратен панкреатитис, рекурентна акутна или хронична форма
Панкреасот оток во панкреатитПанкреасот оток во панкреатит