ma.GurusHealth.ru

Крв биохемија на панкреасот со панкреатитис

биохемија панкреатитБиохемија на крв - еден вид на лабораториска дијагностика, кој покажува како да се работи на сите органи и системи во човечкото тело, вклучувајќи го и панкреасот. Тоа е причината зошто, кога постои сомневање за панкреатитис, од пациентот се бара да се тестираат за биохемија, резултатите од кои можете да дознаете каква било трага елементи во вишок, и она што се водат за исчезнати. И, знаејќи механизми кои водат кон флуктуации во хемиската состојба на организмот, за да се извлечат заклучоци кои укажуваат на одредена болест.

Еден од крвните параметри, кои беа тестирани во биохемија е ALT (ака ALT / аланин аминотрансфераза), кој се произведува во црниот дроб и е вклучен во метаболизмот на аминокиселини. Норма се смета за показател на ALT помалку од 41 U / L за мажи и не повеќе од 31 U / L за жените. И ако резултатот од истражувањето на ALT поголема од овие бројки, тоа е, заедно со други болести може да се укаже панкреатитис.

При анализата на биохемија обрне внимание на нивото на холестерол и холестерол. Овие два органски соединенија се многу тешки и неопходни компоненти во структурата на липидниот метаболизам, активно учествува во создавањето на клеточната мембрана, синтезата на витамин D и секс хормони. Луѓе не посветуваат доволно внимание на панкреатитис, а не да се продолжи кон обновување на панкреасот, им овозможи на вашиот пораст на холестеролот во крвта отпорни.

Во такви болести панкреасот како акутен и хроничен панкреатит, пациентот врз основа на резултатите на биохемија, постои ниска компонента магнезиум во крвта кои се својствени за голем број на ензими на човечкото тело. Во продолжение, магнезиум е активен интрацелуларен организам, кој е дел од црниот дроб, болки во мускулите, црвени крвни клетки и други ткива и органи, како и ослободување на инсулин, контролирање на износот на шеќер во крвта.

Друга супстанција, која го привлекува вниманието во биохемија - индикатор на панкреасот алфа-амилаза. Нормално, овие бројки се 0-50 U / L и 20-104 U / L, соодветно. Алфа-амилаза созреат во панкреасот и плунковните жлезди и панкреасот - само во панкреасот. Овој ензим помага да се прекине јаглеводороди и скроб во дуоденумот. Ако анализата на износот на ензимот биохемија во голема мера претерани, тоа е знак такви болести жлезда циста, панкреатитис, оток или камен во панкреасните канали.

Биохемија на панкреасот хормони

Биохемијата на панкреасотГлавните панкреасот хормони инсулин и глукагон. На глукагон - полипептид со маса од 3,5 kDa, периодот на полу-живот трае од три до шест минути, содржи 29 амино киселини. формирање на глукагон се случува во клетките на тенкото црево и панкреасот. Нето ефектот е да се намали индикатор глукагон хормон. Намалување се случува со зголемување на концентрацијата на масни киселини и глукоза во крвта.

Инсулин - полипептид кој што има молекуларна тежина од 5,7kD, содржи 51 амино киселини и се состои од два синџири А и Б поврзан со дисулфид мостови. формирање на инсулин се случува во панкреасот како проинсулин, која се трансформира во секреторни гранули, формирање на C-пептид и инсулин. Нето ефектот на инсулинската акција е намалување на индикаторот на гликоза во крвта. Намалување на износот на инсулин се должи на транспорт на гликоза во адипоцити и moitsitov и активирање на интрацелуларни реакции.

Биохемија панкреасот и црниот дроб

На биохемиски состав на црниот дроб вклучуваат протеини, гликоген, липиди и минерали. Црниот дроб игра важна улога во метаболизмот. Нејзините клетки содржат илјадници ензими кои придонесуваат за забрзување на реакцијата на многу метаболички патишта. На главните и суштински функции на црниот дроб вклучуваат: биосинтезата на супстанции како што се глукоза, плазма протеини, липиди, etc.- биосинтезата на жолчните киселини, формирање и лачењето на жолчката, гастроинтестинални protsesse- кои се вклучени во биосинтезата на крајните производи - mocheviny- биотрансформација на лекови, отрови итн

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тестови на крвта за opistorhoz (IFA, биохемија), антитела (АТМ)Тестови на крвта за opistorhoz (IFA, биохемија), антитела (АТМ)
Тестови на крвта за панкреатитис, која мора да помине, нивните перформанси, резултатите за тоа како…Тестови на крвта за панкреатитис, која мора да помине, нивните перформанси, резултатите за тоа како…
Панкреатитис и контрацепцијаПанкреатитис и контрацепција
Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?
Ленено масло панкреатитис панкреасотЛенено масло панкреатитис панкреасот
Свинско со панкреатитисСвинско со панкреатитис
Дали постои вакцина против панкреатитис?Дали постои вакцина против панкреатитис?
Ovesol панкреатитOvesol панкреатит
Витамини за панкреасот со панкреатитисВитамини за панкреасот со панкреатитис
Цвекло со панкреатитис и холециститис, без разлика дали во заболување на панкреасот варен (варени),…Цвекло со панкреатитис и холециститис, без разлика дали во заболување на панкреасот варен (варени),…
» » » Крв биохемија на панкреасот со панкреатитис