ma.gurushealth.ru

Третман на панкреатит кај кучиња: како и што да се третираат панкреасот?

Видео: панкреатитис кај кучињата. Ветеринарната клиника Био-Вет

Третман на панкреатит кај кучињатаНа прашањето за тоа како да се третираат воспаление на панкреасот кај кучиња, актуелни за многу сопственици. Што да направите во случај на домашни миленичиња се болни од болести како панкреатитис, и каков третман би било релевантно?

Првиот е итна потреба да се преведе куче на исхрана исхрана се состои исклучи храна која лесно се вари и не се создаде дополнителен товар на дигестивниот тракт. Тоа е еднакво важно да се компензира со животински течност тело изгубени како пролив и повраќање се закануваат да ја можно дехидрација, што резултира со состојба на животното е сериозно влошена.

Медицински или хируршки?

Ако панкреатит е лесна, тогаш тоа е веројатно дека по неколку дена на постот состојба кучето и ублажување на потребата за дополнителни лекови, во прилог на назначувањето на ензимски препарати, исчезнуваат. Ако, сепак, и потоа повраќање во вашето домашно милениче не запре, а потоа на третираното животно од панкреатитис треба да употреба на дрога. Прво на сите кучиња се доделени од антибиотици кои го спречуваат развојот на инфекцијата, а со тоа и да се спречи влошување на состојбата и влошување на воспаление на панкреасот.

Видео: Како да се направи без лекови и болести. BIOMEDIS медицински уред | BIOMEDIS

Како по правило, третманот на панкреатит кај кучиња, тоа е можно да се направи без хоспитализација, па дури и повеќе, па, без хируршка интервенција. Сепак, ова е само ако сопствениците навремено да ги преземат сите неопходни мерки. Ако не почнеме за лекување на воспаление на панкреасот, тогаш шансите за развој на перитонитис, што резултира со не операција нема да биде во можност да се направи, затоа што треба да се отстранат од абдоминалната празнина на мртвото ткиво. Во некои случаи, акутен панкреатит, може да се одлучи за операција, ако, и покрај интензивната терапија кај кучињата не се во можност да ги набљудуваат позитивна динамика. Сепак, на прашањето дали таквите мерки треба да се одлучи од страна на ветеринар.

Така, на основа за третман на панкреатит кај кучињата е пред целосен одбивање на храна за најмалку еден или два дена, како и изборот на соодветна исхрана, не се создаде дополнителен товар врз гастроинтестиналниот тракт воопшто и панкреасот, а особено. Како по правило, ако панкреатит е претставен во еден лесен начин, ќе биде потребно понатамошно лекување. Сепак, во случаи кога не доаѓа на државата на олеснување, тоа го прави смисла да се додели медикаментозни лекови или оперативни хирургија.

Како и што да се третираат панкреатит кај кучињата?

По донесување на физички преглед и потврди дијагнозата, мора да започне целосна медицински преглед за да се утврди степенот на болеста и назначувањето на целосен третман на животното.

Во лабораторија, ветеринарна амбуланта ќе биохемиска анализа и општи крвна слика. И бидејќи овие маркери не се секогаш сигурни фактори во проблеми и болести на панкреасот, ветеринари препорачуваме задолжително Х-зраци и абдоминален ултразвук на внатрешните органи.

Како да се третираат панкреатит кај кучињата?Главната задача на лекарот во третман на акутен или хроничен панкреатит кај кучињата е исклучок и отстранување на болеста, превенција, на тој начин, хирургија. Да се ​​соберат материјал на хистолошка анализа може да се стави биопсија или лапароскопија, но првата постапка не е за сите кучиња, што треба да се запомни.

Видео: егзокрината панкреатична инсуфициенција кај кучињата. Ветеринарната клиника Био-Вет

За целосно обновување на животните бара долгорочна терапија на одржување и стабилизација фаза, која често се препорачува во болница. Првата фаза вклучува избор на есенцијални лекови и почеток на третманот. Прво на сите, тоа е антибиотици, gastroprotectives и антиеметици лекови. Во исто време внимателно да се следи нивото на гликоза во крвта.

За операцијата бара доволно силно сведоштво - стеснување на жолчните патишта, апсцеси, цисти. Едноставни форми и фази на панкреатит кај кучињата се третираат главно со терапевтски.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Панкреатит во ЧиваваПанкреатит во Чивава
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Знаци и симптоми на панкреатит (воспаление на панкреасот) во кучињаЗнаци и симптоми на панкреатит (воспаление на панкреасот) во кучиња
Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третманАкутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третман
Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?Сладолед со панкреатитис, е можно тоа?
Третман на панкреатитис и рак на панкреасот кај децатаТретман на панкреатитис и рак на панкреасот кај децата
Исхрана и исхрана во панкреатит кај возрасниИсхрана и исхрана во панкреатит кај возрасни
Фамотидин панкреатитФамотидин панкреатит
Свинско со панкреатитисСвинско со панкреатитис
Каде да се третираат панкреатитис (панкреасот)?Каде да се третираат панкреатитис (панкреасот)?
» » » Третман на панкреатит кај кучиња: како и што да се третираат панкреасот?