ma.gurushealth.ru

Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третман

Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: третманПанкреатит кај кучиња - болест се карактеризира со воспаление на панкреасот, што може да резултира во тешка болка, повраќање и други компликации. Постојат два главни типа на оваа болест: акутен и хроничен. Што е опасно еден од нив?

Симптоми и лекување на акутен панкреатит кај кучињата

Акутната форма е опасно, бидејќи таа се развива многу брзо, и состојбата на куче во исто време е брзо се влошува. Главните симптоми на овој особено форма на болеста се силна болка, столче содржина на масти, упорни повраќање, слабост. Како по правило, дополнителни дијагностички студии на акутен панкреатит, особено во САД, истакна дека големината на панкреасот е многу повисока од нормалната. Тестовите на крвта често покажуваат намалување на бројот на леукоцитите.

Третман на акутен панкреатит кај кучињата е, пред сè, во постот. Животното мора да има најмалку еден или два дена да поминат во целост без храна, тоа е важно да се редовно otpaivat со вода, препуштајќи му се на течноста во мали порции на секои час или два, а можеби дури и почесто - тоа ќе помогне да се спречи дехидратација. Често во текот на медицински третман на акутната форма, и нема потреба на сите, како услов за кучето се враќа во нормала. Можеби целта на ензими се разбира дека ќе се спречат ваквите влошување во иднина.

Третман на хроничен панкреатит кај кучињата

Како и за хронична форма на болеста, што е, за разлика од акутно воспаление, вознемирува животните во текот на еден подолг период. На пример, кучиња кои страдаат од овој вид на исхрана дозволено само панкреатитис, затоа што во спротивно премногу голем ризик од можно влошување.

Често во хронична животни покажаа малку анксиозност, апетитот е нормално, но државата не се менува. Сепак, ова е драматична губење на тежината, косата изгледа неуредно и досадна, и паѓа во големи количини. Изберете го соодветниот третман во овој случај, тоа е можно само врз основа на понатамошно истражување и анализа, но не постои сомнеж посебно витамин комплекси, како и ензимски препарати, ќе во секој случај се релевантни.

Така, панкреатитис кај кучињата се развива во две основни форми: акутен и хроничен. Секој од нив треба одреден третман, а со тоа и врз основа на симптомите и тестови искусни ветеринар може да се утврди каков вид на воспаление на панкреасот и го избере најдобриот опција.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Третман на панкреатит кај кучиња: како и што да се третираат панкреасот?Третман на панкреатит кај кучиња: како и што да се третираат панкреасот?
Синдроми на акутен панкреатитСиндроми на акутен панкреатит
Воспаление на панкреасот во дете, нападот на панкреатитис кај децатаВоспаление на панкреасот во дете, нападот на панкреатитис кај децата
Знаци и симптоми на панкреатит (воспаление на панкреасот) во кучињаЗнаци и симптоми на панкреатит (воспаление на панкреасот) во кучиња
Спречување на акутен панкреатитСпречување на акутен панкреатит
Анализи за акутен панкреатитАнализи за акутен панкреатит
Калциум панкреатитКалциум панкреатит
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
» » » Акутен и хроничен панкреатит кај кучиња: Симптоми, третман