ma.GurusHealth.ru

Панкреатитис - реанимација

Видео: усвитеност

панкреатитис реанимацијаНајважното нешто што треба да се направи веднаш во случај на напад на акутен панкреатит или егзацербација на хроничен - е да се јавите на брза помош. По итни мерки со цел да се отстрани или барем да се намали чувството на болка, пациентот задолжително се хоспитализирани во Градската хируршка болница, а веќе во доктор на прва помош одлучи да се стави на пациентот во општа хирургија, одделот за интензивна нега или единицата за интензивна нега.

Според повеќето хирурзи, специјалисти за интензивна нега и анестезиолози, секако, ќе бидат дефинирани во одделот за итни случаи треба да биде пациенти кои покажуваат две или повеќе симптоми од следнава листа:

 • На панкреасот шок со истовремено акутен абдомен појави;
 • Акутна респираторна инсуфициенција предизвикана од напад на панкреатит;
 • Акутна ментално нарушување во областа, кои се појавија како резултат на токсемија;
 • Акутна ренална инсуфициенција (бубрежна или хепатална инсуфициенција), која е резултат на прогресијата на панкреатит или перитонитис;
 • Динамички илеус предизвикани од перитонитис или токсемија.

Еден пациент со такви карактеристики панкреатитис сместени во интензивна нега, каде што се врши потребните тестови кои се утврди тежината на болеста, додека примена на следниве третмани:

Видео: Шок и инфузиона терапија. Duana Мекбрајд

 • постот до три дена;
 • детоксикација и поддршка течност терапија, со цел да се обезбеди на виталните функции на панкреасот;
 • дрога престанок на лачење на ензими произведени од страна на панкреасот;
 • во случај на тешка, со ризик од развој на некроза на панкреасот пациентот прима терапија со антибиотици, се врши од страна на агенти на широк спектар на дејство;
 • комплексни форми во текот на панкреатитис користи интравенска и intraarterial diurez дизајниран итно лачат панкреасни ензими и да се обезбеди нејзината целосна детоксикација;
 • Ако времето поминато на пациентот во интензивна нега во абдоминалната празнина ќе му се најдат голем број на хеморагичен или сериозна ефузија, тој треба да ги спроведе перитонеална дијализа.

По отстранувањето на акутна состојба на пациентот е префрлен од интензивна нега во единиците за интензивна нега или во општ канцелариски.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Spazmalgon панкреатитSpazmalgon панкреатит
Реанимација и интензивно лекувањеРеанимација и интензивно лекување
Акутна респираторна инсуфициенција во ботулизамАкутна респираторна инсуфициенција во ботулизам
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
ЕКГ панкреатитЕКГ панкреатит
Каде да се третираат панкреатитис (панкреасот)?Каде да се третираат панкреатитис (панкреасот)?
Жалби панкреатитЖалби панкреатит
Интензивни и инфузиона терапија на акутен панкреатитИнтензивни и инфузиона терапија на акутен панкреатит
ТерапијаТерапија