ma.GurusHealth.ru

Октреотид панкреатит

Oktreoktid панкреатитОктреотид се однесува на синтетички октапептид, тоа е аналог на природниот хормон, соматостатин, и има слични фармаколошки со тоа ефект. Somastotin значително го намалува лачењето на панкреасот ензими.

Во врска со поповолни фармаколошки својства во споредба со соматостатин, октреотид има широк спектар на апликации. Полуживотот на лекот од телото е околу 100 минути, па времетраењето на дејството - 8-10 часа.

Лек кој се користи за да се потисне лачењето на желудникот, панкреасот, црниот дроб и тенкото црево. Октреотид панкреатит е широко се користат во областа на медицината, бидејќи тоа го отстранува воспаление на панкреасот паренхим, ја намалува активноста на ензимите и бикарбонати во панкреасот.

На листата на клиничка примена на лекот се: третман на акутен панкреатит, крварење езофагус варикси и гастричен улкус, цироза на црниот дроб, превенција и третман на постоперативни компликации на абдоминалните органи. Покрај тоа, во пракса Октреотид покажа ефикасен во третманот на панкреасот и цревата фистули и панкреасот псеудоцистите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Nolpaza панкреатитNolpaza панкреатит
Holenzim панкреатитHolenzim панкреатит
Pariet панкреатитPariet панкреатит
Wobenzym панкреатитWobenzym панкреатит
Терапија-заболување на панкреасотТерапија-заболување на панкреасот
Ovesol панкреатитOvesol панкреатит
Глукагономите: симптоми, дијагноза, третман, причиниГлукагономите: симптоми, дијагноза, третман, причини
Dalargin панкреатитDalargin панкреатит
Интравенска панкреатитИнтравенска панкреатит
Невроендокрини тумори: третманНевроендокрини тумори: третман