ma.gurushealth.ru

Јогурт спречува дијабетес тип 2

Видео: дијабетес мелитус тип 2

Научниците од Харвард повик за клиничко испитување за тестирање на можноста за превенција на дијабетес тип 2 со помош на јогурт.

Фактот дека нивната претходна работа идентификуваше намалување на ризикот од болести во секојдневна употреба на јогурт.

Како што објавија во онлајн весник БМК медицина, истражувачите од Харвард Школата за јавно здравство (Boston, MA) анализирани резултатите од претходните дела, во која беа вклучени податоци за употребата на млечни производи 195 илјади здравствени работници за неколку децении.

Во овој период, 15.000 учесници развиен тип 2 дијабетес.

Истражувачите откриле дека зголемената потрошувачка јогурт е поврзана со намален ризик дијабетес. Врз основа на овие податоци, се препорачува да се спроведе посебна студија и го препорачувам овој производ како дел од здравата исхрана.

Тие велат дека нивните анализи, иако, и се вклучени речиси двесте илјади луѓе, бидејќи на дизајн карактеристики не дозволува да се докаже причинско-последична врска помеѓу дијабетес и јогурт. Само клиничко испитување за да им помогне да докаже оваа врска.

Без третман, дијабетес предизвикува оштетување на органи

Постојат два главни типа на дијабетес тип 1 и тип 2 дијабетес тип 1 обично започнува во детството. Тоа е резултат на уништувањето на клетките на панкреасот на имунолошкиот систем на пациентот. дијабетес тип 2, кои сметките за 95% од сите случаи се јавуваат поради намалена чувствителност на инсулин. Панкреасот се обидува да произведе повеќе од хормонот, но дури и тоа не ја надомести за прекршоци.

Индивидуалниот ризик од дијабетес зависи од семејната историја, исхрана и начин на живот. На планетата живее 366 милиони пациенти со дијабетес тип 2, а до 2030 година оваа бројка може да достигне 522 милиони, зголемување на притисокот врз веќе преоптоварени здравствениот систем.

Млечни производи и тип 2 дијабетес мелитус

За време на неговото истражување професор по нутриционизам и епидемиологија HSPH Ху Фран (Фран Ху) и нејзините колеги не нашле поврзаност помеѓу потрошувачката на други млечни производи, како и ризикот од дијабетес тип 2.

Тие сметаат сирење, јогурт, млеко, јогурт. И последното беше само млечни производи кои можат да се спречи дијабетесот. Резултати остана значајни по додавањето на фактори како што се возраста, телесната маса индекс, присуството на хронични болести.

Анализата покажа дека употребата на само еден дел од јогурт секој ден го намалува ризикот од дијабетес тип 2 за 18%. Една порција - тоа е 28 грама јогурт, што одговара на околу 2 лажици.

Професорот Ху сумира: "Ние откривме дека потрошувачката на јогурт е поврзана со намален ризик од дијабетес тип 2, додека други млечни производи нема да влијае на ризикот од оваа болест. Овие наоди укажуваат на потребата од вклучување на јогурт во здрава исхрана. "

Претходните студии покажале дека бактериите кои го сочинуваат нормалната цревна микрофлора со луѓе, да помогне во одржување на рамнотежата на масни киселини и антиоксиданси во организмот. Можеби тоа е поврзано со влијанието на јогурт.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
ЕндокринологијаЕндокринологија
Здравствена закана, "ноќ бувови"Здравствена закана, "ноќ бувови"
Цели зрна се продолжи животниот векЦели зрна се продолжи животниот век
Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од ракСулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Некои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетесНекои статини уште го зголемуваат ризикот од дијабетес
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
» » » Јогурт спречува дијабетес тип 2